Начало Водещи Къща за 1 евро край Сицилия? Възможно ли е?

Къща за 1 евро край Сицилия? Възможно ли е?

1231
Сподели
Мусомели, Сицилия

Кметът на сицилианското градче Мусомели Джузепе Катания, в интервю за РИА Новости, предложи на руснаците да закупят всяка изоставена къща в историческия център на града за едно евро.

Мусомели се намира в сицилианската провинция Калатанисета като единственото условие, на което трябва да отговарят новите собственици е да извършат цялостно обновяване на закупения имот.

Кметът каза, че по-рано властите на Мусомели са решили да предложат на всички, които искат, особено на чужденци, да купят празни къщи в центъра за тази символична цена като част от кампанията за възстановяване на качествената градска среда.

Според него това предложение, публикувано на английски език на официалния сайт на общината, предизвиква голям интерес. През последните три седмици много хора са се обърнали към градските власти.

Хората, потърсили връзка с общината сериозно обмислят възможността да използват този шанс и да се сдобият с дом в Сицилия.

„Сред тях все още няма руснаци, но се надявам, че след като РИА Новости съобщи за нашата инициатива, вашите сънародници ще се поинтересуват от предложението“, каза Катания.

„Нашият град се намира в централната част на Сицилия. Според местните стандарти това е доста голямо селище, в което живеят почти 11 000 души. Броят на жителите на Мусомели, както и на много други райони в Сицилия, е намалял значително през последните години. Младите хора, които търсят работа, напускат сицилианските градчета, а сградите в историческите центрове са празни и полуразрушени.В тази ситуация решихме да предложим на всички, особено на чуждестранни граждани, които често идват в Сицилия на почивка и отдавна обичат нашата земя, да си купят празна къща само за едно евро. Тези нови собственици всъщност трябва да отговарят само на едно условие: да се обнови имотът, който ще стане тяхна собственост“, каза кметът.

„Всъщност всички документи за продажба на почти 100 обекта на недвижими имоти вече са готови. Сред новите собственици има белгийци, французи, холандци и дори едно семейство от Австралия. Няма нужда да губите време: вече имаме заявки за 380 жилищни сгради, собственост на общината, а можем да предложим общо 500, най-много 600 къщи“, добави кметът.

Предложението на властите на Мусомели наистина е доста интересно.

Градът, чиято история датира от преди повече от 500 години, се намира в планински район на надморска височина от 765 метра.

Поради това зимата е доста суха, а през лятото, въпреки че температурата на въздуха обикновено достига 30-32 градуса, топлината не се усеща много, поради постоянния лек вятър.

До центъра на провинцията от Мусомели са само 58 километра, а до морският курорт Агридженто само 53 км. От международното летище на Катания, където редовно пристигат полети от Русия, Мусомели отстои на 150 км.

„Всъщност имаме всички основания да се гордеем с нашия град. Това е наистина място за комфортно и релаксиращо място. Искам да отбележа, че в градчето ни почти няма престъпност: през последните три години не е било извършено нито едно тежко престъпление, а само няколко дребни кражби “, завършва кметът.

Коментари