Начало Водещи Криптовалута, създадена на шега, струва над 1 млрд. долара

Криптовалута, създадена на шега, струва над 1 млрд. долара

1585
Сподели
Dogecoin

Криптовалута, която бе създадена като пародия и кръстена на интернет мийм, в момента има пазарна стойност от над 1 млрд. долара. Пo данни на CoinMarketCap, настоящата пазарна стойност на Dogecoin e около 1.33 млрд. долара, а криптовалутата се търгува на цена от 0.010360 долара за единици, пише Profit.

Миналия месец Dogecoin е поскъпнала с над 400% и наскоро дори мина нивото от 0.0107 долара.

Dogecoin е пример за така наречените „алткойни“, или алтернативни на биткойна криптовалути. Сред по-популярните от тях са етериум, която за първи път мина 1 000 долара вчера, и рипъл, която поскъпна с цели 35 000% през миналата година.

Dogecoin е създадена през 2013г., а нейната емблема е японско куче шиба ину, популяризирано от интернет мийм, която датира от 2010г. Създателите на dogecoin я позиционират като „интернет валутата”, която позволява на потребителите лесно да изпращат пари онлайн.

Има няколко начина човек да се сдобие с dogecoin: Потребителите могат да си купят на онлайн борси, да получат бакшиш в криптовалутата и дори сами да си я „изкопаят“.

Големият възход на виртуалната валута в последните месеци накара създателя на проекта да изрази опасения по отношение на състоянието на пазара.

Джаксън Палмър, основателят на dogecoin, който напуска екипа през 2015 г., споделя пред CoinDesk, че признак за това е, че валутата поскъпва с толкова много, въпреки че екипът не е пускал обновяване на софтуера от две години.

Общата стойност на криптовалутите надхърля 750 млрд. долара, според CoinMarketCap, а биткойнът съставлява близо 40% от този пазар.

„Най-значимият фактор, който допринася за поскъпването на алткойните, е възприятието на хората, че притежават „евтини валути,” казва пред CNBC Дейв Чапман, управляващ директор в базираната в Хонконг Octagon Strategy.

„Двете най-популярни криптовалути (биткойн и етериум) са считани за прекалено скъпи от повечето нови участници на пазара. Въпреки че те могат да си купят дори само част от двете валути, същестува реална психологическа бариера относно притежанието на нещо в неговата цялост”, добавя Чапман.

Един купувач, обяснява той, би се чувствал по-добре, ако знае, че притежава 2 000 единици рипъл, които струват малко над 6 000 долара, вместо да притежава по-малко от половината от един биткойн на същата цена.

Коментари