Сподели
криптовалута

Клиенти на канадска борса за криптовалути нямат достъп до 190 млн. долара, след като основателят на компанията е починал с паролите, необходими за достъп до парите.

Джералд Котън, 30-годишният основател на QuadrigaCX, е починал поради усложнения с болестта на Крон, предава Скай Нюз, цитирайки съпругата на Котън, Дженифър. Изпълнителният директор е починал през декември, докато пътувал за Индия, за да отвори сиропиталище.

Котън е носил „единствената отговорност за боравенето със средствата и валутата“. Около 190 милиона долара в криптовалута и традиционните пари са в „студен портфейл“ с цифров ключ, държан от Котън. Паролата е в лаптопа на Котън, но дори и експерт по сигурността не е успял да премине през криптирането на устройството.

В изявление, публикувано на своя уебсайт на 31 януари, QuadrigaCX заяви, че е кандидатствала за защита на кредиторите във Върховния съд в Нова Скотия, „за да даде възможност да се справят със значимия финансов въпрос, повлиял на способността да да обслужват клиентите си.“

„През изминалите седмици работихме широко за справяне с проблемите, свързани с ликвидността, които включват опит за намиране и обезпечаване на много важните резерви от криптовалута, съхранявани в студени портфейли и които са необходими, за да удовлетворим депозитите от криптовалута на клиента, както и да осигурим финансова институция да одобри банковите ни проекти – добави компанията в своето изявление – За съжаление, тези усилия са без успех“.

Коментари