Сподели
Христо Йоцов квартет

Дългоочакваният концерт по случай издаването на втория авторски албум на Христо Йоцов квартет е днес от 20 ч. в „София лайв клуб“. На сцената ще бъде представен номер 2 от „котешката джаз история“ на Христо Йоцов и неговите музикални събратя.

Христо Йоцов създава „Jazz Cats“ през 2016 г., първоначално като клубен проект, вдъхновен от би-боп традицията. Още след първите гигове става ясно, че групата има по-голям потенциал. Майсторството на четиримата, спойката между тях и високата степен на енергия довежда до обогатяване и разнообразяване на репертоара, което превръща проекта в концертен и фестивален. През 2017 г. е издаден първият албум „Jazz Cats“, с който групата концертира в страната на фестивални и клубни сцени. През март 2018 г. „котките“ изнасят с голям успех концерт в Барселона, родния град на Арнау. Вторият албум излиза сега – „Jazz Cats 2“. Пиесите, както и в предишния албум, са на Христо Йоцов, като този път музиката има по-фюжън характер.

Защо „Cats“? Това е нарицателно за джазовите музиканти по света; нещо повече – това е и вид ценз за ниво и професионализъм. Има и личен мотив – Христо отдавна съжителства с котки и твърди, че познава и разбира тези невероятни създания. Затова и заглавията на парчетата са свързани с различни котешки характери като „Mystery Cats“, „Lazy Cats“, „Motion Cats“. Музикантите са добре познатите джазмени Арнау Гарофе Фарас – тенор, сопран саксофон, Любо Цанев – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас, и не на последно място Христо Йоцов – барабани.

Коментари