Начало Анализ Косово – „замразено блюдо“ в балканската кухня

Косово – „замразено блюдо“ в балканската кухня

1185
Косово

Откакто албанското етническо ръководство на Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., територията остава спорна и частично суверенна.

В настоящия момент тя е призната от 110 най-различни по сила и влияние държави по света от Съединените щати и Германия до Малави и Вануату. Въпреки това суверенитетът на Косово остава de facto; тя все още не е член на Организацията на обединените нации, има далечни перспективи за влизане в Европейския съюз и все още до голяма степен зависи от дипломатическото спонсорство на държавите покровители, които говорят в нейна защита.

В момента на косовския суверенитет се противопоставя Сърбия, която се ползва с подкрепата на членовете на Съвета за сигурност Русия и Китай; пет страни в ЕС, включително Испания и Кипър, които сами имат сепаратистки проблеми; и редица други страни по света като Индия, Бразилия и Индонезия. По този начин Косово се намира в замразен конфликт, подобен на тези в други оспорвани територии като Северен Кипър, Нагорни Карабах, Приднестровието и Абхазия.

От 2011 г. Европейският съюз активно действа за организирането на „нормализиране на отношенията“ между Сърбия и нейната непокорна провинция. Редица предложения предвиждат и двете страни да преминат към някакъв начин modus vivendi, който може да включва признаване, но със сигурност се призовава за стабилно, демократично, интегрирано и мултиетническо Косово с оправомощено сръбско малцинство, което запазва силни институционални връзки със своята страна-родител. Проблемът е, че не е постигнато споразумение, което означава, че членството в ООН или в ЕС остава неограничено блокирано.

Един от вариантите, които често се появяват, е разделянето на Косово по река Ибър. Това означава да се приобщи към Сърбия северният край на територията на Косово, която е преобладаващо населена от етнически сърби и на чието интегриране в етнически албанското правителство в Прищина, столицата на Косово, има ефективно противопоставяне. В замяна Сърбия ще отпише останалата територия като независима държава. На подялбата официално се противопоставят от всички страни, включително ЕС, ООН и Съединените щати, но често е била предлагана от редица политици и анализатори като вид последно решение за прекратяване на несъстоятелна безизходица. Наскоро служители в администрацията на Тръмп, включително съветникът по националната сигурност Джон Болтън, заявиха, че вече не се противопоставят на подобна идея, ако Белград и Прищина се съгласят с нея.

Сега се говори за разделяне на Косово, заедно с по-голяма размяна на територии, при която на Сърбия се отстъпва северно Косово , а Косово придобива от Сърбия населената предимно с албанция Прешевска долина. Освен това Косово би трябвало да получи членство в ООН, докато Сърбия ще получи пословичната „зелена светлина“ за членство в ЕС. Източникът на тези слухове е сръбският президент Александър Вучич, чиято грандиозна политическа театралност е склонна да го представи като единствения човек, който стои между Сърбия, и дипломатическа катастрофа за съдбата на Косово. Макар че той нито потвърди, нито отрече, че такива дискусии се провеждат с неговия косовски колега Хашим Тачи, такъв разговор поднови напрежението между двете общности.

Доводите в полза на разделянето на Косово съществуват от 1999 г. насам и имат тенденция да се въртят около следните точки:

Първо, северно Косово никога не е попадало под контрола на Прищина нито в преходния период след намесата на НАТО през 1999 г., нито след обявяването на независимост на Косово през 2008 г. Поради което Прищина няма правомощие и легитимност сред населението, което преобладаващо се идентифицира като граждани на Сърбия, защото с всички цели и намерения, Сърбия никога не е престанала да функционира там. Личните документи са издадени от Белград, стоки се закупуват със сръбски динари, плакати за сръбските избори покриват стени, а политици от Белград редовно посещават региона. Сръбските радио и телевизионни станции запълват ефира, сръбските електроенергийни и телекомуникационни компании осигуряват непрекъснато обслужване, а училищата продължават да работят по сръбска образователна учебна програма.

Второ, въпреки официалните твърдения на косовските албански лидери за териториалната цялост и неприкосновеността на границите, повечето от тях знаят, че контролираният от Сърбия север никога няма да бъдат напълно интегриран. Властта на Прищина в най-добрия случай е визуално символична. Реалната власт се крие в мътна смесица от авторитети от Белград, местни политически босове и сложна организирана престъпна мрежа, която управлява трите общини и градския център на Митровица на север от Ибър като отцепил се регион в рамките на сепаратистка единица.

В продължение на години косовското албанско ръководство обвинява севера за прилагането на редица „паралелни“ политически, икономически и социални системи с финансова подкрепа от Белград – иронично изявление, което трябва да се направи, след като корените на албанския сепаратизъм в региона започнаха с „паралелни“ институции и активни бойкоти към тогавашната югославска държава. Неотдавна тези сръбски паралелни институции се превърнаха в конституционно признати политически партии и организации в рамките на Косово, но те все още приемат заповедите си от Белград, а не от Прищина.

Третият аргумент в полза на разделянето предполага, че трябва да има поне някаква „концесия“ за Сърбия, ако Косово трябва да получи де юре независимост. Северът никога няма да се интегрира, така че аргументът е в сила, но това е единствената част от Косово, която Сърбия може да защити благодарение на своята географска близост.

……………..

Михаел Роси, „Форин полиси“

предишна статияС какво да се храним при висока температура?
следваща статияСамо „ирландският въпрос“ ли пречи на сделка за Брекзит?