контрастен душ
снимка: Pixabay

Редовното вземане на контрастен душ тренира сърдечно-съдовата система, но когато са изложени на студена вода, хората със сърдечно-съдови заболявания могат да получат остър спазъм, който освен всичко друго може да доведе до инфаркт или инсулт. Това съобщи кардиологът, терапевт, доцент в Катедрата по болнична терапия към Руския национален изследователски медицински университет Мария Беневская в навечерието на Международния ден на кардиологията, който се отбелязва на 6 юли.

„При редовно използване на контрастен душ, с течение на времето се получава тренировка на сърдечно-съдовата система: под въздействието на студена вода повърхностните съдове се стесняват, за да предпазят тялото от топлинни загуби. В жегата, напротив, съдовете близо до повърхността на тялото се разширяват, като по този начин се избягва прегряване. Що се отнася до хората със заболявания на сърдечно-съдовата система, остър спазъм на кръвоносните съдове, когато са изложени на студена вода, реално може да доведе до инфаркт или инсулт“

, каза специалистът.

Беневская отбеляза, че както всяка друга тренировка, тялото трябва да се приучва към контрастния душ постепенно, започвайки с леки температурни промени и кратки интервали, а в жегата се препоръчва да се взема хладен, но не леден душ, дори от здрави хора.

„Вземайте често хладен душ или вана, налагайте лед или студена кърпа на тила и врата“

, заключи експертът.

Източник: БГНЕС

За още интересни статии, може да ни последвате на нашата Facebook страница

предишна статияWinbet казино – нон-стоп забавление с игри на живо и слотове
следваща статияКои са водещите приложения за мобилни залози в България?