маски

След над пет часа, разговорите между премиера Бойко Борисов и турския вицепрезидент Фуад Октай завършиха без резултат.

Борисов поиска извинени от Турция заради твърдението на външния й министър Мевлют Чавушоглу за намеса в промените на българския закона за вероизповеданията.

Двамата преговаряха в рамките на четиристранната балканска среща в Снагов край Букурещ.

„Екип нюз“ публикува пълното изказване на премиера Бойко Борисов пред медиите тази нощ:

 

С нищо не са ни засегнали, че било извадено от контекста, това, което в България се раздухва. Извадихме сайтовете, пуснахме го на живо, говорихме и сега продължават да говорят по телефона… Не считам повече за нужно едно и също нещо да говорим. Ако преценят, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направят.

Аз бях неотстъпчив за всякакви други варианти за съвместни изказвания, комюникета, интерпретации и всичко останало.

Репортер: Какви други варианти и интерпретации ви предложиха?

Без значение. Вече колко часа… Много ясен бях, че честта и достойнството на една държава не могат да се измерват с никакви други ползи. Така че, ние не сме ги засегнали по никакъв начин. Никой не ни е оказал, абсолютно никой, какво е да е било въздействие за Закона за вероизповеданията.

Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме.

Така че, толкова по въпроса…

Репортер: Чухте ли се с Ердоган?

Аз не съм. Все пак тук бяхме на четиристранната среща. Вицепрезидентът Октай беше поканен като гост. По толкова много проекти говорихме, че ме е яд заради подобно нещо, че толкова си влошаваме отношенията. Защото ефектът вие сами го видяхте.

Те не могат да осъзнаят и продължават да твърдят, че с нищо, по никакъв начин това не било нито натиск, било ситуация. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация. Те твърдят обратното.

Репортер: Винаги сте казвал, че отношенията ни с Турция са от стратегическо значение за България. Оттук нататък вие бихте ли поискали лично среща с президента Ердоган, за да се изясни този въпрос?

Няма какво да изясняваме. Въпросният външен министър казва, че е оказал натиск да се приеме Закона за вероизповеданията, което е лъжа. Не е истина. На мен никой не ми се е обаждал, нито ми е оказвал натиск.

Това ние самите, знаете, правихме го толкова време. Публично, срещи със Синода, с мюфтиите, с всички. Какъв натиск?! Какво е това?

Репортер: Тази ситуация ще повлияе ли на отношенията ни с Турция? Знаем, че вие казвате важна е за нашата сигурност…

Важна е за нашата сигурност, важна е и за тях. Сега имаше гласуване в Европарламента. Ние ги подкрепихме. Преди десетина дена финансовият министър Албайрак ми написа SMS  с благодарност за това, което направихме за ЖП линията от Свиленград до Истанбул.

Така че, направили сме абсолютно всичко. Аз ги разбирам, че са в избори, но и ние сме в избори. Ние, когато всички водят анти-турска кампания, ние никога не сме си го позволили.

А в България анти-турската кампания носи плюс. Именно заради добросъседските отношения, ние никога не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България. По никакъв начин нашите български мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те имат абсолютните права, свободи и на вероизповедание, и на всичко останало.

Така че, това съм защитавал. Не се разбрахме за съжаление.