Сподели
катастрофи

Последните дни бяха черни за няколко семейства, които загубиха свои близки и роднини в зверска катастрофа на АМ „Тракия”. Поредният инцидент отне живота на петима души, след като турски ТИР влезе в насрещното движение, през ръждясалите мантинели и помете 5 автомобила. На място са починали водачът на камиона, както и жена на 40 години, момиче на 17 години, мъж на 44 години и друг мъж с неустановена към момента самоличност. В болници са настанени шестима души, от които дете на 2 годинки.

„Горещ картоф“

И вместо отговорните институции да се смирят и да понесат отговорност, че заради тяхното безхаберие са умрели петима души, те започнаха да се замерят с обвинения. Кой прав – кой крив ще решава някой друг. Но е време да се говори за големия проблем. По пътищата на страната умират стотици хора в нашата страна.

Първи сме в ЕС по смъртност на пътя

България е на челните места в ЕС по жертви на пътя – 48 смъртни случая на един милион жители през 2018 г. Общо в страната са загинали 611 души, а други 8 466 са били ранени при регистрирани 6 684 тежки пътнотранспортни произшествия. За сравнение от коронавируса у нас са починали 276 човека досега.

катастрофа на АМ Тракия

Причините за катастрофите

За катастрофите по пътищата има много причини – арогантни шофьори, които се чувстват безнаказани и летят по улиците. Но те, надяваме се, не са правилото, а изключението.

По-голям е проблемът с липсата на качествени пътища у нас.

Фатални случаи

Спомняте си тежката катастрофа през 2 години край Своге, при която загинаха 20 души. Причината за тежкия инцидент бе некачественият асфалт по пътя, който след като се намокрил от проливния дъжд, станал като пързалка. След това се взеха мерки, асфалтът се подмени и се сложи магистрала, но „след дъжд – качулка” са казали старите хора.

Помните и друг случай от АМ „Хемус”, когато лампа в единия от тунелите падна и се заби в една от минаващите отдолу коли, убивайки една жена на място. След това АПИ взе да ремонтира тунелите в страната.

И в настоящия случай, ТИР-ът е преминал през ръждясалата мантинела на магистралата и се е блъснал в пет коли, движещи се вероятно с над 100 км. в час.

Ръждясалата мантинела

Можеше ли пет човешки живота да бъдат спасени, ако АПИ си беше свършила работата и беше подменила съоръженията, които по принцип са поставени там именно, за да предотвратяват подобни инциденти.

катастрофа на АМ Тракия

Днес институциите щели да правят „целенасочена инспекция”. За първи път инспекцията ще бъде осъществена съвместно от независими експерти и държавни агенции.

Инициативата е на Европейския център за транспортни политики, като участие ще вземат Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата и агенция „Пътна инфраструктура“.

Трябваше ли да се стигне дотук

Вероятно след този инцидент АПИ ще подмени няколко железа, но защо трябва да се стигне до инцидент, за да се сетят институциите, че има проблеми. Недопустимо е, особено по пътища, които предполагат по-висока скорост, да има подобни проблеми. Знаете също така и за един участък от „Тракия”, който прилича на лунен пейзаж. Трябва ли някоя кола да се обърне и да умре човек, за да се ремонтира участъка.

Кога ще се поставят лампи по улиците, кога ще се оправи маркировката, кога ще се асфалтират качествено пътищата? Кога знаците ще бъдат поставени на точните места?

Надяваме се АПИ да вземе мерки навреме, преди други семейства да бъдат почернени.

Коментари