Кокошки

Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), предлага да се криминализира отглеждането на животни в нерегистриран обект. За да се бори ефективно с птичия грип.

Да се криминализира означава да бъде обявено за престъпление. И да се наказва. Било със затвор, било с друга наказателна мярка, например условна присъда, глоба и други.

Дамян Илиев, разбира се, се аргументира с европейската практика. Как било в Германия и как е в България.

Това нормалният българин си го превежда така – аха, значи искате да вкарате баба Пенка в затвора, задето гледа 10 кокошки в двора си. А агитаторите на Нинова ще добавят – заради ЕС, заради Брюксел.

Майка ми баба Любка, на която приятелите ми забраняват да ѝ викам баба, също отглежда кокошки в нерегламентиран обект. През лятото на двора, през есента ги пуска в градината.

Кокошките напълно се вписват в дефиницията за щастливи, поради което постоянно идват хора да ѝ искат яйца. И тя им дава.

(Едно време имахме и десетина крави, и аз работех, но после се огражданих, почнах да се занимавам с друго, Любка остаря, продаде последната крава и сега гледа само кокошки. И Шарко.

Да бях си останал при говедата.)

Ако се приеме това, което г-н Илиев иска, Любка ще бъде третирана като престъпница.

Иди после обяснявай на хората, че ЕС е нещо хубаво.

На 300 метра от родната ми къща, в бившето ТКЗС, има голяма ферма. Стопанисва я бащата на бившия директор на БАБХ Йордан Войнов – бай Георги. Самият Данчо Войнов също често го виждам във фермата.

Той беше отстранен от БАБХ преди години, не помня точно кога, не помня и защо, но, макар също да имаше някои не съвсем премислени изказвания, никога няма да каже нещо такова. Понеже е расъл сред животни, виждал е как хората се грижат за тях, знае какво е.

А сегашният – колете прасетета, загробвайте, колете кокошките, загробвайте, санитарни кордони, забрана за търговия…

И – Брюксел иска това.

Чудя се само нарочно ли го прави.

Или просто му иде отвътре.

Европейският съюз наистина е нещо добро за България и шанс да настигнем Европа.

Но чиновници като г-н Дамян Илиев правят и невъзможното българинът да го намрази.

Бой по кокошките. Всяко нелегално яйце – заплаха за стабилността.

Егати.

 

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.

предишна статияЧерепи, цветя и цигари в тържествата за Деня на черепа в Боливия
следваща статияUber – бизнес или социален експеримент?