Начало Водещи Кои са 10-те най-богати хора в света за 2023 г.?

Кои са 10-те най-богати хора в света за 2023 г.?

154
10-те най-богати хора в светa

В свят, където иновациите и бизнес секторите променят обществото ни всеки ден, класацията на списание „Форбс“ за най-богатите 10 души в света представлява поглед към мозъците, които движат тази трансформация.

Интересно е, че първите десет най-богати хора в света са мъже, като девет от тях са американци.

Лидер в класацията е Илон Мъск с богатство от 246,1 милиарда долара. Контроверзният милиардер е известен с проектите SpaceX, Tesla и Twitter (сега известен като X). Неговият иновативен подход и предприемачески умения го утвърдиха като най-богатия човек в света към декември 2023 г.

След Мъск е Бернар Арно със състояние от 191,9 млрд. долара. Френският бизнес магнат и главен изпълнителен директор на LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, управлява огромна империя, включваща 75 марки. Бизнесът му е натрупал не само голямо богатство, но и значително влияние в пазара на луксозни стоки.

Джеф Безос, основателят на Amazon, е на трето място с богатство от 166,6 милиарда долара. Превръщането на бизнеса му от малък гаражен стартъп в глобален гигант за електронна търговия е доказателство за неговото далновидно лидерство и предприемачески дух.

Лари Елисън, американският бизнес магнат, съосновател и технически директор на Oracle Corporation, заема четвъртото място със 146,4 милиарда долара. Приносът на Елисън към технологичната индустрия не само революционизира областта, но и му натрупа значително богатство.

Уорън Бъфет, известен като „Оракулът от Омаха“, е пети с богатство от 120,5 милиарда долара. Като председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, инвестиционните стратегии и бизнес уменията на Бъфет го направиха един от най-успешните инвеститори в света.

Марк Зукърбърг, мозъкът зад Facebook, сега Meta, е шести с богатство от 119,3 милиарда долара. Неговото влияние върху социалните медии и технологичните иновации е неоспоримо и продължава да оформя дигиталния пейзаж.

Седми е Бил Гейтс, съоснователят на Microsoft, с богатство от 116,9 милиарда долара. Въздействието на Гейтс върху технологичната индустрия е дълбоко и неговите инвестиции и филантропски усилия продължават да влияят на различни сектори.

Осми в списъка е Лари Пейдж, съосновател на Google и бивш главен изпълнителен директор на Alphabet, с богатство от 115,3 милиарда долара. Приносът на Пейдж в интернет и технологиите е ключов за оформянето на съвременния дигитален свят.

Стив Балмър, бившият главен изпълнителен директор на Microsoft и настоящ собственик на Лос Анджелис Клипърс от NBA, заема деветото място с богатство от 111,5 милиарда долара. Ръководството на Балмър в Microsoft изигра значителна роля за натрупването на богатство и настоящия му статус в света на спорта.

Топ 10 завършва Сергей Брин, съосновател на Google и бивш президент на Alphabet Inc., с богатство от 110,6 милиарда долара. Иновациите на Брин в интернет търсенето и рекламните технологии му осигуриха позиция сред елитните милиардери.

Още любопитни новини – четете тук