Начало Здраве Кое е най-мръсното място в хладилника и как да се предпазим?

Кое е най-мръсното място в хладилника и как да се предпазим?

1913
Всеки има хладилник в дома си. Този уред е предназначен да съхранява хваната и продуктите ни от бързо разваляне. Оказва се обаче, че има

Всеки има хладилник в дома си. Този уред е предназначен да съхранява хваната и продуктите ни от бързо разваляне. Оказва се обаче, че има скрита опасност.

Едно от отделенията в хладилника в почти всеки дом е опасно замърсено, пише Zdrave.to. Това заключение е направено от учени от Великобритания. Според тях в тази част на хладилника се натрупват опасни бактерии като Escherichia coli, Salmonella и други опасни.

Не само мръсно, но и опасно място в кухнята е зеленчуковото и салатно отделение. Извършените от учените изчисления показват, че нивото на патогенните микроорганизми, които го обитават, е 750 пъти по-високо от стандарта за замърсяване, който е безопасен за хората.

Изследователите установили, че в отделението за зеленчуци в хладилника се натрупват до 8000 вредни бактерии на квадратен сантиметър. Обърнете внимание, че съгласно санитарните норми, които са в сила в Европа, не трябва да се съдържат повече от 10 бактериални единици на един квадратен сантиметър от повърхността, където има храна.

За да не станете жертва на животозастрашаващи патогени, е необходимо да измиете зеленчуците, преди да ги поставите в хладилника – това е препоръката на учените. Освен това въпросното хладилно отделение трябва да се мие най-малко веднъж месечно с топла сапунена вода.

Според експерти, хладилникът като цяло може да се счита за най-мръсно място в кухнята. По-рано специалисти по инфекциозни заболявания излязоха с предупреждение, че кондензаторът на хладилника може да се превърне в развъдник за плесени.

Този път лекарите казаха: „Не е необходимо да зареждате хладилника с голям брой продукти. В противен случай може да се настанят и микроорганизми, които могат да причинят хранително отравяне. Например, листерия – бактерия, която колонизира във вчерашна салата, в разтопен сладолед, меки сирена и сурово мляко“.