Начало Водещи Китай създава гигантски парк за панди

Китай създава гигантски парк за панди

1257

Китай ще обособи огромен резерват за големите панди, който ще е три пъти по-голям от Йелоустоунския национален парк в САЩ. Целта е да се осигури общуване и оптимални възможности за размножаване на дивата популация на черно-белите бамбукови мечки, които са известни с мудното си възпроизводство, съобщиха държавни медии.

Вече са осигурени поне 10 млрд. юана (1,6 млрд. долара) за следващите 5 години за Национален парк на големите панди в планински район на Югозападен Китай, съобщи в. „Чайна дейли”.

Плановете за парка, който ще се простира върху 27 134 кв. км., бяха обявени в началото на миналата година от управляващата комунистическа партия и Държавния съвет – китайското правителство, пише вестникът.

Създаденият през 1872 Йелоустонски парк е първия национален парк в САЩ и обхваща 8 983 кв. км.

Плановете за китайския парк целят събиране в един район на диви панди, които в момента са изолирани в няколко различни части на страната – в провинциите Съчуан, Шънси и Гансу.

Над 80% от гигантските панди в света обитават Съчуан, а останалите са в Шънси и Гансу.

Средствата за новия панда парк са осигурени благодарение на споразумение между Китайската банка и Управлението по горско стопанство в Съчуан. Банката ще обезпечи финансирането до 2023, така че бедността сред хората в отдалечените райони да бъде облекчена и да се изградят нужната инфраструктура и други обекти за парка.