Начало Водещи Китай строи „горски град”, който да се бори със замърсяването на въздуха

Китай строи „горски град”, който да се бори със замърсяването на въздуха

1234

През последните няколко години Китай се стреми да заеме водещи позиции в развиването на „зелен живот“.

Наскоро правителството съобщи, че е завършило строителството на най-голямата плаваща слънчева ферма в света. Сега, в опит да се ограничи производството на токсични газове, Китай продължава да проправя пътя с изграждането на един от първите в света „горски градове“, съобщава „Индипендънт“. Той е проектиран от Стефано Боери, който вече е създал и два вертикални „горски“ небостъргача в страната. Новият град се строи в Люжоу, провинция Гуанси.

Очаква с в него да заживеят 30 хиляди души и – благодарение на изобилието от дървета и растения – ще абсорбира почти 10 000 тона въглероден диоксид и 57 тона замърсители годишно, както и ще произвежда около 900 тона кислород годишно. Тези доста впечатляващи числа ще се постигнат благодарение на около един милион растения от повече от 100 вида. А 40 000 дървета ще бъдат засадени във фасадите, на почти всяка възможна повърхност.

Новият „горски“ град ще се свърже със съществуващия Люжоу чрез редица бързи железопътни услуги и електрически автомобили. Предстои в него да бъдат изградени и няколко училища и две болници.

„Разпространението на растенията не само в парковете и градините или по улиците, но и по фасадите на сградите, ще позволи на енергийно самозадоволяващият се град да допринесе за подобряване на качеството на въздуха, да се намали средната температура на въздуха, да се създадат шумови бариери и да се подобри биологичното разнообразие на живите видове, генерирайки местообитание за птици, насекоми и дребни животни, обитаващи територията на Люжоу“, пише на сайта на Боери.

Идеята е изумителният архитектурен проект да бъде завършен до 2020 г.