Начало Любопитно Китай забрани новия филм за Мечо Пух

Китай забрани новия филм за Мечо Пух

1186
Сподели
Мечо Пух

Новият филм на конгломерата Disney на име „Кристофър Робин“ бе забранен в Китай поради това, че главният персонаж в лентата, а именно Мечо Пух, бе сравняван с президента на страната Си Дзинпин, предава Profit.

Лентата е поредната екранизация по класическата детска книга за Мечо Пух.

По информация на The Hollywood Reporter, продукцията няма да бъде излъчвана в Китай, тъй като властите са притеснени от образа на Мечо Пух. В близкото минало хората сравняваха президента Си Дзинпин с него – нещо, което очевидно не се харесва на комунистическата партия в страната.

Сравненията между Си Дзинпин и Мечо Пух започнаха през 2013 година, след като китайските интернет потребители започнаха да разпространяват колажи в социални платформи като Weibo. Най-популярното meme бе изображение на Си Дзинпин и предходният щатски президент Барак Обама, които бяха сравнени с Мечо Пух и неговият приятел Тигър.

Снимка на китайския президент, надигнал се през отвор в покрива на параден автомобил ,сравнена с Мечо Пух в кола-детска играчка се превърна „в най-цензурираното изображение на 2015 година“, според политическите консултанти от Global Risk Insights.

През 2017 година Пекин започна да блокира изображения на Мечо Пух в социалните мрежи, а през месец юни тази година властите блокираха достъпа до HBO, след като във вечерното шоу на Джон Оливър имаше подигравки със Си Дзинпин и неговата чувствителност, че го сравняват с детския герой.

При все, че The Hollywood Reporter са цитирали източници за забраната на Мечо Пух в Китай, медията има и алтернативно обяснение защо този филм няма да се излъчва по кината в азиатската страна. Причина за това може да бъде и квотата за чуждестранни филми, която действа в Китай.

Коментари