Начало Любопитно Китай забрани новия филм за Мечо Пух

Китай забрани новия филм за Мечо Пух

1271
Мечо Пух

Новият филм на конгломерата Disney на име „Кристофър Робин“ бе забранен в Китай поради това, че главният персонаж в лентата, а именно Мечо Пух, бе сравняван с президента на страната Си Дзинпин, предава Profit.

Лентата е поредната екранизация по класическата детска книга за Мечо Пух.

По информация на The Hollywood Reporter, продукцията няма да бъде излъчвана в Китай, тъй като властите са притеснени от образа на Мечо Пух. В близкото минало хората сравняваха президента Си Дзинпин с него – нещо, което очевидно не се харесва на комунистическата партия в страната.

Сравненията между Си Дзинпин и Мечо Пух започнаха през 2013 година, след като китайските интернет потребители започнаха да разпространяват колажи в социални платформи като Weibo. Най-популярното meme бе изображение на Си Дзинпин и предходният щатски президент Барак Обама, които бяха сравнени с Мечо Пух и неговият приятел Тигър.

Снимка на китайския президент, надигнал се през отвор в покрива на параден автомобил ,сравнена с Мечо Пух в кола-детска играчка се превърна „в най-цензурираното изображение на 2015 година“, според политическите консултанти от Global Risk Insights.

През 2017 година Пекин започна да блокира изображения на Мечо Пух в социалните мрежи, а през месец юни тази година властите блокираха достъпа до HBO, след като във вечерното шоу на Джон Оливър имаше подигравки със Си Дзинпин и неговата чувствителност, че го сравняват с детския герой.

При все, че The Hollywood Reporter са цитирали източници за забраната на Мечо Пух в Китай, медията има и алтернативно обяснение защо този филм няма да се излъчва по кината в азиатската страна. Причина за това може да бъде и квотата за чуждестранни филми, която действа в Китай.

предишна статияЕто защо турбуленцията не е опасна
следваща статияАмиш предлага „Uber“ услуги с конски впряг