Начало Водещи Китайският президент беше вписан в Конституцията на страната

Китайският президент беше вписан в Конституцията на страната

1130

Китайският президент Си Дзинпин вече фигурира и в Конституцията на страната, с което препотвърди статута си на един от най-влиятелните политици в страната от десетилетия.

По време на заключителната сесия на конгреса на Китайската комунистическа партия (ККП) всички 2300 делегати единодушно одобриха законодателните промени, които описват идеите на държавния глава за нова ера в социализма с китайски характеристики. В закона влизат и някои военни предложения на Си, включително това за „абсолютното ръководство“ на партията върху въоръжените сили.

Това е прецедент – за първи път име на държавен лидер присъства в конституцията след Мао Дзедун.

Освен него, в текста е вписано и името на архитекта на китайските пазарни реформи Дън Сяопин, като само Мао е жив при включването му. Концепциите на предишните президенти Дзян Дзъмин и Ху Цзинтао също бяха включени в конституцията, но без споменаването на техните имена и чак, след като те се оттеглиха от поста.

Новите поправки целят да укрепят авторитета на централното ръководство и да се осъществи „съществен прогрес по важния въпрос за строителството на социализма с китайски характеристики“. Според измененията, те трябва да бъдат „пътеводител за работата на партията“.

Деветнадесетият конгрес на ККП беше открит на 18 октомври в Пекин и в него участват 2300 делегати. По време на форума, който се провежда веднъж на пет години, се обсъжда работата на партията, обществената, икономическата и политическа ситуация в страната и по света, както и стратегическата линия за развитие на държавата през следващите години.

предишна статияПремиерът се отказа от орязването на болничните, ще се търсят други варианти
следваща статияВ Полша направиха автомобил за задръствания (СНИМКИ)