Начало Водещи Кирил Петков: Изработихме меморандум между ПП-ДБ и ГЕРБ. Най-важната точка е за...

Кирил Петков: Изработихме меморандум между ПП-ДБ и ГЕРБ. Най-важната точка е за регулаторите

79
Кирил Петков и Бойко Борисов
На снимката: Кирил Петков и Бойко Борисов

Решихме да направим смяна на подхода – изработихме меморандум, който е нашата начална преговорна позиция. Когато го финализираме, той трябва да стане договор. Този меморандум е между ПП-ДБ и ГЕРБ и нашето предложение е да бъде подписан от политическите лидери и от Николай Денков и Мария Габриел – всички да поемем отговорност за него. Това заяви съпредседателят на Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) Кирил Петков пред журналисти.

Той изтъкна, че разговорите с ГЕРБ напоследък са станали все по-трудни с изказвания по медиите и кулоарите на парламента, а времето тече.

„В меморандума ще бъдат записани основните цели на управлението в следващите 9 месеца. Документът съдържа четири важни аспекта. Най-важният е за регулаторите“, поясни той.

„Имаме много ясно предложение към колегите от ГЕРБ, че първо трябва да се мине по много прозрачна процедура за всяка номинация с тест за интегритет, проверка за корупция. Един път, когато се мине през тази тежка процедура, разпределението между нас и ГЕРБ-СДС да бъде по равно. Това означава, че ако някой реши да припознае кандидат от обществена организация или от друга политическа партия, това става през депутат от ПП-ДБ или ГЕРБ-СДС и тази номинация се води като част от групата на тази партия. Последната стъпка е двете сили да могат да сложат вето на номинацията на другата партия, ако по време на проверките излиза, че тази номинация ще накърни репутацията на институцията“, обясни Петков.

По думите му, ако ГЕРБ реши да издигне кандидат на ДПС и той мине през всички проверки, то отговорността за него ще бъде на ГЕРБ.

Коалицията предлага съставянето на публичен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по споразумението за техните номинации.

Предвижда се възможност номинации за регулаторите да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, включително и граждански организации, специализирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и извършването на нарочна проверка за интегритет и за моралните качества на кандидатите в условия на засилена публичност. Записано е правило за отказ от кандидати с ярки политически профили.

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ-СДС равно разпределение на броя кандидати, избирани за членове на съответния орган. Изрично се уточнява, че ако някоя от двете групи желае да предложи кандидат от друга парламентарно представена партия, този кандидат се отчита като номинация на съответната група, която прави предложението, и не се стига до промяна на съотношението между тях.

Документът описва подробно целите на реформите в редица области като съдебната власт, незабавно избиране на членовете на Комисията за предотвратяване на корупцията, службите за сигурност, мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление.

В специална глава от меморандума ПП-ДБ предлага и приемането на допълнителни мерки във връзка с разкритията за неправомерни зависимости в съдебната система, които да позволят пълноценно функциониране на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, включително законодателни промени въвеждащи възможност за ограничено разкриване на релевантни елементи на следствена тайна при надделяващ обществен интерес.

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ-СДС и представлява основа за предстоящите преговори.

Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори с цел намаляване на риска от политическа нестабилност и отклоняване от проевропейския път на България.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

предишна статияДенков: След ротацията се виждам като вицепремиер. Оттам нататък – ще видим
следваща статияОблачно и днес. Слаби валежи