телефон

От днес вече няма да се изисква българите да подписват информирано съгласие преди да се ваксинират против коронавирус. Това заяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

„Няма медицинско изисикване за даване на писмено информирано съгласие преди поставяне на ваксина. Проверихме нормативните основания за това защо в България това се изисква. Установихме, че не са налице нито медицински, нито правни основания за това нещо. То се изисква на база на заповед на здравния министър от декември м.г. Аз днес подписах заповед, с която отменям това изискване“, обясни той.

От вторник ще е активна телефонна линия за гражданите по въпросите за медицинския аспект на ваксинацията. Ще отговарят лекари и специалисти от Медицинския университет в столицата.

Вече има много хора, които повторно боледуват от коронавирус. Досега системата не позволяваше издаване на сертификат за повторно боледуване. От днес това вече е факт. Това заяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

„По предложение на проф. Кожухарова потвърдих дефиниция, която казва, че 90 дни преди първоначалната регистрация на инфекция, ако има повторна нейна регистрация, това се счита за повторно заболяване и реинфекция, ако са изминали повече от 90 дни от първата регистрация на заболяването“, допълни той.

Министър кацаров увери, че лекарите са получили парите си, противно на появили се твърдения, че средствата не са преведени. Вероятно следващата седмица правителството ще гласува и допълнителни пари за лекарите на първа линия, които се борят с COVID-19.