марихуана 3

Канада става втората държава след Уругвай, която легализира притежанието и употребата на канабис. От днес канадците днес имат право отглеждат, притежават и консумират канабис за развлекателни цели.

Производните на канабиса, като храни, козметика или електронни цигари с марихуана, ще бъдат разрешени от 2019 г., но канадски предприемачи вече са започнали подготовка за да заемат място на пазара, който е обещаващ, пише МИА.

Откакто либералният премиер Джъстин Трюдо бе избран в края на 2015 г., финансовите пазари влязоха в нов бизнес и канадските производители на канабис вече печелят милиарди. Трите най-големи компании, регистрирани на фондовата борса в Торонто, вече са натрупали повече от 30 милиарда канадски долара (19,9 милиарда евро).

Легализирането би трябвало да стимулира канадската икономика и да генерира между 816 млн. и 1.1 млрд. долара. нови приходи през четвъртото тримесечие на текущата година. Това не се отнася за черния пазар, който произвежда 1/4 от всички „джойнти“, в Канада, според Канадската статистическа служба.

Тя изчислява, че до края на 2018 г. в лицензираните магазини ще купуват канабис 5,4 милиона канадци или 15% от населението.

„Ако нещата работят добре и аз очаквам това да бъде така, вярвам, че други страни ще ни последват“, каза Трудо.

Канабисът не може да се използва навсякъде. В някои градове, като Монреал, за употребата на канабис ще се прилагат същите правила като при цигарите. В други градове пушенето на „джойнт“ ще бъде разрешено само у дома.

предишна статия„Спаси София“: Общината не си прави труда да информира софиянци как се харчат парите им
следваща статияБившата „Спайс“-ка Мел Би е „брутално искрена“ за секс, дрога и депресия