Начало Свят Как сами да махнем пукнатината от предното стъкло

Как сами да махнем пукнатината от предното стъкло

1076
Сподели

Почти всеки шофьор е имал проблем с пукнатина на предното стъкло на автомобила си. За някои това сигурно изглежда като дреболия, но дефектите по стъклото съществено развалят настроението при пътуване, а може да ви донесат и глоба от КАТ, пише Automedia. Дори съвсем малка пукнатина е способна да се разшири и разпространи по цялото стъкло, което да доведе до това по време на движение то да се пръсне. Ако не ви мързи и не ви се дават пари за майстор в някой сервиз, за 30-40 минути сами може да поправите такава пукнатина.

За разлика от страничните стъкла, предното се състои от няколко слоя, поради което пълната му подмяна или ремонт излизат скъпо. За да си спестите пари, а и време, може сами да си помогнете. Най-добре е процедурата да бъде извършена през лятото или пролетта, когато времето е сухо и топло. Първо, трябва да измиете добре повърхността. Използвайте препарат за миене на прозорци. След това избършете мястото с чист парцал.

Как сами да махнем пукнатината от предното стъкло

После обезмаслете повърхността с ацетон, спирт или разтворител. Течността най-добре се нанася със синтетичен парцал, който е без власинки. Ако е възможно, премахнете прахта и водата от пукнатината. Това ще даде по-добър краен резултат. Когато стъклото изсъхне, нанесете на тънък слой прозрачен лак за нокти (дано съпругата или приятелката ви имат такъв). Четчицата запълва целия обем на пукнатината или резката.

Как сами да махнем пукнатината от предното стъкло

След това с помощта на бръснарско ножче премахнете остатъците от лака. Най-добре е да направите това докато течността още не е засъхнала. Лакът се втвърдява за около 10-15 мин, в зависимост от дебелината на слоя.  Полученият втвърден слой може да бъде полиран, за да се получи чиста и гладка повърхност. След това целият процес се повтаря от другата страна на стъклото, в салона.

Как сами да махнем пукнатината от предното стъкло

Въпреки очевидната простота, този метод е много ефективен. Дори ако с помощта на лака за нокти пукнатината не е напълно премахната, нейното по-нататъшно разпространение спира в 80% от случаите.

Коментари