Начало Здраве Как да замразим правилно храната и колко време може да изтрае във...

Как да замразим правилно храната и колко време може да изтрае във фризера, без да стане опасна?

2618
хладилник

Ако обичате да готвите вкъщи, то тогава неминуемо държите храна в хладилника или фризера. Дали защото искате да запазите продуктите за идните дни, или гозбите са ви били в повече, но най-сигурният начин, за да не се развалят бързо, е да ги пъхнете на студено, пише Zdrave.to.

Трябва обаче да се знае, че макар и замразени, те не са вечни. За да сте сигурни, че храната е питателна и вкусна, както преди замразяването, трябва да спазвате няколко основни правила.

Храната трябва да бъде замразена в момента, когато тя е най-свежа. Имайте предвид, че някои храни не се замразяват добре, като яйца и картофи. Най-важното е да се внимава колко време прекарва хваната в хладилника, преди да загуби вкуса си или да стане неизползваема.

Например:

Изпечен хляб и кифлички могат да се използват два до три месеца след замразяването, а тестото може да стои само един месец във фризера.

Непечени парчета плодове могат да се съхраняват замразени до четири месеца, а палачинките не оставяйте във фризера повече от три месеца.

Когато става дума за месо, девет месеца е крайната граница за запазване на агнешко месо във фризера. Пилешкото и пуешкото месо могат да бъдат замразени за една година, но ако месото е нарязано на парчета, то крайният срок е девет месеца. Мляното месо трябва да се съхранява във фризер само за четири месеца, като същото важи за черен дроб. Пърженото пиле може да се съхранява до четири месеца.

Морските продукти могат да бъдат много проблемни, ако не са добре замразени. Тънките филета от риба могат да стоят във фризера до шест месеца, а риби като сьомгата могат да се държат само три месеца. Приготвената риба трябва да се съхранява във фризер само за два месеца, след което е приготвена.

Млечните продукти могат да се съхраняват във фризер до девет месеца, но млякото – най-много шест месеца. Маргаринът може да се съхранява до една година.

Супи с месо ще траят максимум три месеца, като същото важи и за супи със зеленчуци.

Можете да съхранявате цитрусовите плодове във фризера до три месеца, а останалите плодове – до девет месеца.

Можете да съхранявате замразени храни до 12 месеца. Най-добре е да сложите етикети на храната във фризера, за да се маркират съставът и времето на замразяване, за да се уверите, че замразената храна не остава твърде дълго във фризера и защитава вашето здраве и бюджет.

предишна статияИскате бърз метаболизъм? Вижте 15 напитки, с които ще можете да го постигнете (СНИМКИ)
следваща статия„Изчезналата“ китайска кинозвезда бе глобена 129 млн. долара