Начало Водещи Как да говорите 80 езика?

Как да говорите 80 езика?

1879

Глобализацията продължава, а в света има още много места, на които колкото и да ни е странно, не се говори английски език. Понякога да се разберете например с шофьор на такси в страните от Азия е истинско предизикателство, както и да се върти търговия в Египет на арабски език, когато нямате и капка познания за него.

Речниците на пътешествениците и тематичните приложания за смартфони спасяват в ред ситуации, ако задавате прости въпроси.

Пълноценно обаче да общувате с друг човек в реално време е изключително трудно. Точно такава функция обещават създателите на Travis – портативен „преводач“, който стана хит в Indiegogo.

Travis е оборудован с микрофон и колонка. Той наподобява прост диктофон, но най-интересното се крие вътре: устройството е способно практически без пауза да превежда от един на друг език.

Ако кажете фраза на руски, устройството ще я чуе, а след това ще получите превод на английски или испански, например. Travis слуша събеседника-чужденец и връща репликата му на вашия език.

Устройството владее над 80 езика. 20 от тях са достъпни за използване, без необходимост от връзка с интернет. Това е изключително полезно, когато сте зад граница.

Освен това Travis може да се учи. Колкото по-често го използвате, толкова по-естествен става неговият превод. В преводача е вградена и система за намаляване на околния шум. Така той е способен да разпознава казаното дори в шумни условия.

Зарядът на батерията стига за 12 часа автономна работа. Цената на Travis е само 159 долара за едно устройство и 234 долара – за две. Първите доставки ще пристигнат през ноември.