Начало Любопитно Какъв е смисълът на живота в по-малко от 300 думи?

Какъв е смисълът на живота в по-малко от 300 думи?

3651
живота

Звучи твърде амбициозно, когато някой заявява, че може да посочи „смисъла на живота“ в няколко изречения. Но според психолога д-р Джереми Дийн нещата съвсем не са толкова сложи. Смисълът на вашия живот е този, който му давате вие. Така въпросът става: какво е това, което според хората дава смисъл на техния живот? А последното вече може да бъде измерено с методите на науката.

Тъкмо това правят двама учени – Баумайстер и Вос, в изследване, публикувано през 2002 г. Те свеждат смисъла на живота до четири фактора. Колкото повече хората са докладвали наличието на всеки от тези фактори, толкова повече смисъл са намирали в живота си.

  • Цел. Тази цел може да бъде различна – да живееш щастливо с някого до края на дните си, да отидеш в рая, да намериш призванието в работата си. Смисълът идва от самото поставяне на цели  и чувството на удовлетворение от постигането им. Дори последното да е трудно или дори невъзможно, хората имат нужда от цел.
  • Ценности. Хората имат нужда от морален ориентир, който да ги ориентира кое е правилно и кое – погрешно. Източниците на този ориентир може да са различни – едни го намират в религията, други – във философията, трети – в семейството или приятелите.
  • Ефикасност. Хората искат да променят нещо с действията си и да имат известен контрол върху обкръжението си. Без този елемент чувството за смисъл на живота отслабва.
  • Себеоценка. Всички искаме да се чувстваме ценни и достойни. Или индивидуално, или като се посветим на значима кауза. И в двата случая имаме нужда да виждаме себе си в положителна светлина.

Според д-р Дийн тези четири фактора обобщават многообразието от представи, които всеки от нас има за „смисъла на живота“. В по-малко от 300 думи. Той обаче предупреждава:

„Първо, трудно е да получиш всички тези неща на едно място, макар и да не е невъзможно. Семейството, работата, хобитата и още много неща запълват по различен начин нуждата ни от смисъл. Второ, животът трябва да е смислен, за да бъде щастлив, но това не е достатъчно.

Какъв смисъл давате вие на живота си?“