Начало Здраве Какво се случва с тялото ни няколко години след като станем вегани

Какво се случва с тялото ни няколко години след като станем вегани

1569
веган

Веганството – начин на живот, при който се избягват месото и млечните продукти, става все по-популярнo. От 2008 г. насам се наблюдава 350% увеличение на броя самоопределили се за вегани само в Обединеното кралство, пише Zdrave.to. Хората имат различни мотиви – от опасения за хуманното отношение към животните до тревоги за околната среда или религиозни причини.

Голяма част от тях обаче просто търсят по-здравословна диета. Изследванията показват, че веганството може да има ползи за здравето, ако е добре планирано. За тези, които са се придържали към диета, богата на месо и млечни продукти, през по-голямата част от живота си веганството може да доведе до значителни промени в организма, пише profit.bg

Първите няколко седмици

Първото нещо, което ще забележите, е повишаване на енергията с премахването на обработеното месо и замяната му с плодове, зеленчуци, варива и ядки. Тези храни ще повишат нивата на витамините, минералите и фибрите и ще помогнат за поддържането на постоянни енергийни нива.

С увеличаване на времето без животински продукти има вероятност за промени във функцията на червата – или към по-редовен, здравословен модел, или към увеличаване на подуването.Това се дължи на по-високото съдържание на фибри във веганската диета и едновременното увеличаване на въглехидратите, които ферментират и могат да причинят синдром на раздразнените черва.

В крайна сметка положителните промени в разнообразието на бактериите в дебелото черво зависи от това дали веганската диета се състои от преработена храна и рафинирани въглехидрати или е добре планирана и балансирана.

Три до шест месеца по-късно

Ако спазвате вегански режим в продължение на няколко месеца може да установите, че увеличението на плодовете и зеленчуците и намаляването на преработена храна помага на кожата да се изчисти от акнето.

Но може също така да се окаже, че в този момент вашите запаси от витамин D са се изчерпали, тъй като той се съдържа в продукти като месо, риба, яйца и млечни продукти. Витамин D е от съществено значение за поддържането на здрави кости, зъби и мускули, а дефицитът е свързан с рак, сърдечни заболявания, мигрена и депресия.

Смята се че депата с витамин D в тялото  ще се изчерпат за около два месеца. Това зависи и от сезона, защото тялото може да синтезира витамин D от слънчевата светлина. Уверете се, че ядете обогатени с този витамин храни или вземете добавка – това е особено важно през зимните месеци.

От шест месеца до няколко години

Дългосрочното следване на веганската диета може да доведе до изчерпване на запасите от витамин В12 – хранително вещество, което е от съществено значение за здравословното функциониране на кръвта и нервните клетки и може да се открие само в животински продукти. Симптомите на недостиг на В12 включват задух, изтощение, слаба памет и изтръпване в ръцете и краката.

Недостигът на B12 може лесно да бъде предотвратен чрез приемане на три порции обогатена храна на ден или чрез добавка. Да се следи за дефицита му е много важно, тъй като липсата му може да заличи ползите от веганската диета за сърдечните заболявания и риска от инсулт и да причини трайни вреди на мозъка и нервите.

След навършване на 30-годишна възраст телата ни използват калций от нашия скелет за употреба в организма и ако не приемаме достачно калций с диетата си, костите ни ще станат крехки. Поради това има 30% по-голям риск от фрактури сред веганите в сравнение с вегетарианците например. Освен това калцият от растителни източници по-трудно се абсорбира и поради това се препоръчва да се приема като добавка.

Добре балансираната веганска диети може да има значителни ползи за здравето. Много от тези ползи могат да бъдат заличени от недостатъци, ако диетата не се управлява внимателно. Но все по-голямото предлагане на веган продукти прави по-лесно от всякога да се насладим на разнообразна и вълнуваща веганска диета, която да е полезна за нас в дългосрочен план.

предишна статия95-годишен нацистки надзирател беше екстрадиран от САЩ
следваща статия8 храни, които мъжете трябва да ядат по-често