Начало Любопитно Какво прави мозъкът по време на безсъзнание?

Какво прави мозъкът по време на безсъзнание?

1107
Сподели
безсъзнание

От всички функции на мозъка с голяма сигурност може да се приеме, че способността му да генерира съзнание е най-зле разбрана и най-мистериозна. В опит да надникнат зад завесата, група учени от центъра за съзнанието на университета в Мичиган са извършили серия от наблюдения на поведението на мозъка по време на безсъзнание. Един от начините е да се сравнят съзнателните състояния на мозъка с тези на безсъзнание, като например по време на упойка преди хирургична операция.

Според анестезиолога Джордж Машур анестезията не изключва мозъка изцяло, очевидно, а само изолира определени процеси в определени области.

Машур заедно с няколко колеги са решили да наблюдават какво точно се случва с мозъка по време на безсъзнание и по време на смяната на безсъзнателните състояние със съзнателни. При едно от изследванията екипът е наблюдавал потокът на кръвта в определени невронни области, като са използвали ядрено- магнитен резонанс. Били са наблюдавани 23 пациента, които са били или упоени, или са били в пълна анестезия или са били във вегетативно състояние. Оказало се, че някои области се свързват по-активно със самите себе си, отколкото с другите.

При друго изследване екипът е тествал как тази информация се интегрира в мозъка. Те са установили, че “По време на безсъзнание, нарушената свързаност в мозъка и увеличената модулност създават среда, която е неблагоприятна за ефективен трансфер на информация, какъвто е необходим при съзнанието”, обяснява Машур.

Коментари