кошмари, пълноценен сън, спане

Сомнологът А. Гаврилова в интервю за „Вечерна Москва“ разказа какво не трябва да се прави преди лягане, ако искаме да спим добре.

Лекарят посочи, че прекомерното използването на мобилни устройства преди лягане и заспиването на включен телевизор са сред най-вредните навици, които влошават качеството на съня ни. „Факт е, че мигащата и по-специално синята светлина от телевизора влияе върху производството на мелатонин – хормонът на съня – и предотвратява заспиването“, обясни Гаврилова.

Според нея гледането на екшъни и филми на ужасите е крайно нежелателно: ще бъде проблематично да заспите поради освобождаването на стресови хормони.

Специалистът припомни, че обилният прием на храна преди лягане също трябва да се избягва: „Не можете да преяждате, вечеряйте по-рано – необходими са големи ресурси за храносмилането и сънят след такова хранене ще бъде с лошо качество. Въпреки това, не можете да си лягате гладен. Лека закуска би била идеална“, каза тя.

В същото време сомнологът добави, че качеството на съня се влошава и от интензивна физическа активност. „Разбира се, не говорим за кратка разходка, която, напротив, само ще помогне, а за посещение на фитнес залата непосредствено преди лягане“, заключи лекарят.

предишна статияКарди Би се появи на светско събитие в Париж в прозрачен костюм
следваща статияОтказът от консумацията на месо не е решението в битката срещу затоплянето