Начало Водещи Какво издава поведението ни в социалните мрежи?

Какво издава поведението ни в социалните мрежи?

1630
социалните мрежи

2 млрд. души посещават Facebook всеки месец. Това е една уникална международна лаборатория, в която всички сме под микроскоп, се посочва в статия, публикувана в Бюлетина на университета в Санкт Петербург.

Психолозите са се научили да разпознават тенденциите към нарцисизъм или психопатия у потребителите чрез постовете и лайковете им в социалните мрежи, разказват авторите на статията, цитирани от Мanager. Нарцисите често публикуват позитивни публикации, като на профилните си снимки най-вероятно е да бъдат сами и усмихнати. Психопатите пък се радват на епизоди на насилие и изразяват широк спектър от отрицателни емоции.

Като част от амбициозен проект, започнал през 2011г., екип от учени от центърът за позитивната психология към университета в Пенсилвания събира данни от 7,5 млн. потребители на Facebook (специално жители на САЩ). Доброволците са попълнили около 20 психологически въпросника и са споделили информация от профилите си. Това позволило на учените да им направят психологически портрет.

Учените са успели да разчетат по публикациите в социалната мрежа пола на потребителите (в 93% от случаите), сексуалната ориентация (75% от случаите при жените, 88% при мъже), семейното положение (70%), политически възгледи (85%). И дават следните интересни изводи:

Хората с високо IQ до 39% могат да бъдат посочени за абонати на списание Science и на страница, посветена на Моцарт. Тези с по-нисък рейтинг IQ – харесват страници за козметика, родителство и Harley Davidson.

предишна статия12 странни трика за отслабване, които работят
следваща статияДъждове и вятър ни очакват в понеделник