коронавируса Ухан

След като успешно се пребори с първата вълна от инфекции, Европа сега е в разгара на втора вълна с наближаването на зимата, повдигайки въпроси за това какво се обърка, съобщава Си Ен Ен.

Увеличението на случаите може да се отдаде и на повишения брой тествания, докато смъртността в Европа спада от 3 788 на 18 април до 504 на 18 септември, според анализ на Университета „Джонс Хопкинс“.

В Европа смъртността е стабилна в последните 72 дни

Броят на ежедневните случаи на COVID-19 в ЕС и Великобритания тази седмица достигна рекордни нива от над 45 000 при 14-дневен период на уведомяване, според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията  и срещу това са поставени нови ограничения на места, които са били успешни по време на първата вълна. Лидерите изразиха опасения от големия брой случаи, с които болниците могат да се сблъскат през следващите месеци, и от близката перспектива за нови национални затваряния.

Смъртността в Европа е стабилна от 72 дни, според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, въпреки че България, Хърватия, Малта, Румъния и Испания декларират данни за повишаване на смъртността.

Има тенденции, които могат да обяснят спада. Увеличението идва непосредствено след сезона на лятната ваканция, когато работниците се връщат в градовете, а децата се връщат на училище. СЗО предполага, че увеличението може да се дължи отчасти на облекчаването на мерките и доказателства сочат, че причината за втората вълна са безсимптомните млади хора.

Европа продължава да се справя по-добре от САЩ

Въпреки нарастващия брой инфекции и смъртни случаи в Европа, континентът все още стои относително добре в сравнение със САЩ. Европа е отчела 4,4 милиона случая и 217 278 смъртни случая сред население от 750 милиона, докато САЩ са докладвали 6,7 милиона случая и 198 000 смъртни случая при население от 330 милиона.

Британският премиер Борис Джонсън заяви в петък пред медиите, че във Великобритания „сега се очертава втора вълна“ и че тя е „неизбежна“, тъй като броят на ежедневните случаи на COVID-19 надхвърля 4000 за първи път от май.

„Очевидно разгледахме много внимателно разпространението на пандемията, тъй като тя се развива през последните дни“, каза Джонсън. „Няма съмнение, както казвах от седмици, че бихме могли сега да видим, че се задава втора вълна. Виждаме го във Франция, в Испания, в цяла Европа. Това, което ще видим в тази страна, е неизбежно“.

„Не бих искал да влизам във втора национална карантина. Единственият начин да го предотвратим е, че хората следват правилата за превенция“, каза Джонсън.

Обединеното кралство има най-много жертви в Европа с над 40 000 и тази седмица бяха въведени нови ограничения за социални събирания в цяла Англия.

Джонсън е изправен пред нарастваща реакция дори от редовните си поддръжници в британската дясна преса, „Дейли телеграф“ и „Спектейтър“ поставят под съмнение правителствения план, а журналистът от „Таймс ъф Лондон“ Матю Парис пише, че „блясъкът е изчезнал“ от Джонсън.

Неговите осъдителни думи идват на фона на широко разпространената критика срещу срива на системата за тестване и проследяване във Великобритания, която дори премиерът признава, че има „големи проблеми“.

По същия начин в Мадрид бяха обявени нови ограничения в петък, което представлява около една трета от всички нови случаи в Испания, според испанското министерство на здравеопазването.

На 11 септември страната отчита рекордни 12 183 ежедневни случая, освен това най-голям брой случаи са регистрирани в Европа с над 600 000 и над 30 000 смъртни случая.

От своя страна Франция регистрира 13 215 нови случая за 24 часа в петък, според данни, публикувани от Националната агенция по здравеопазване, най-високият брой в тази страна от април.

Цифрите също така показват нарастваща тенденция при хоспитализиране с 3 626 нови пациенти през предходните седем дни. В голям френски град Си Ен Ен съобщи, че болниците са на път да останат без легла в интензивните отделения.

Междувременно Чехия отчете рекордни 3130 ежедневни инфекции в петък, там маските отново бяха задължителни в училищата, а Холандия отчете рекордни 1 977 случая.

Премиерът Марк Руте каза на пресконференция, че броят на ежедневните инфекции в страната се удвоява за малко повече от седмица. „С R (коефициент на възпроизводство) 1,4, този брой ще нарасне за три седмици до над 10 000 на ден“, предупреди той.

„Не е нужно да сте математик или вирусолог, за да разберете, че този вид числа неизбежно ще повлияят на болниците“, каза той. Ресторанти, кафенета и барове в шест холандски региона ще бъдат изправени пред нови ограничения от днес.

От друга страна, Италия регистрира в петък най-високите цифри от май с 1 907 ежедневни случая; Полша регистрира рекордни 1002 ежедневни случая на covid-19 в събота.

Вирусът се предава предимно между хора от 25 до 49 години

Директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге тази седмица предупреди за „тревожни скорости на предаване“ и „много сериозна ситуация“ в региона, като добави, че седмичните случаи са надвишили тези, съобщени през мартенския пик.

Въпреки че се наблюдава увеличение на случаите във възрастовите групи от 50 до 79 години, през първата седмица на септември все още най-висок е делът на новите случаи сред тези на възраст 25 до 49 години, каза Клуге.

В края на август Клуге съобщи, че постепенното увеличаване на случаите в Европа може да бъде обяснено отчасти с „облекчаване на социалните и обществените здравни мерки, при които властите са облекчили някои от ограниченията и хората са се успокоили “ .

Клуге също така е „много загрижен, защото сред докладваните случаи има все повече млади хора“ и увери, че не препоръчва големи срещи и партита.

В няколко държави случаите на COVID-19 се увеличават особено бързо в гъсто населени градове, където хората се връщат в офиси, училища и обществени места, след като мерките отпаднаха след пика през пролетта.

Подобно на Испания, Австрия отбеляза най-големия си „скок“ на заразени в столицата. Канцлерът Себастиан Курц заяви пред австрийската национална агенция APA миналата неделя, че ситуацията е „особено драматична“ във Виена, където са повече от половината регистрирани нови инфекции.

„Влязохме във втора вълна. Изправени сме пред трудни месеци през есента и зимата. Броят на инфекциите се увеличава с всеки изминал ден “, пише той в Туитър, призовавайки австрийците да намалят социалните контакти, тъй като изискването за носене на маски за лице се разширява, обхващайки повече обществени места.

Турция регистрира 63 смъртни случая за 24 часа тази седмица, което е най-високият брой жертви за един ден. Турският здравен министър Фахретин Коджа говори за коронавируса на седмичната си пресконференция на 2 септември, като отбеляза, че страната е „във втория връх на първата вълна“.

„Днес сме на тази страна поради срещите около периода на празниците и проведените сватби, които са неразделна част от нашите традиции.“

В края на август италианските власти заявиха, че около 50% от новите инфекции с COVID-19 са били заразени през летните ваканции в цялата страна и в чужбина, главно сред млади хора, които не са били предпазливи относно насоки за социално дистанциране и носене на маски.

Страни като Гърция и Хърватия, които бяха до голяма степен в безопасност по време на първата вълна, отбелязаха бърз растеж на броя на случаите през август, тъй като туристите поеха на летни ваканции след възобновяването на вътрешните граници на Европа през юни.

Но Европа може да има спокойствие с този опит. Професор Марк Вулхаус, епидемиолог от Университета в Единбург, каза по-рано този месец пред Си Ен Ен, че тоталното затваряне „никога, никога не би разрешило проблема за нас в Европа или някъде другаде; просто го отлага“.