Начало Здраве Какво да правите, ако ви опари медуза? Важни стъпки за първа помощ

Какво да правите, ако ви опари медуза? Важни стъпки за първа помощ

2797
Лятото, това е времето на годината, когато се отдаваме на почивка. Някой предпочитат ходенето на планина, други избират морския бряг. С

Лятото, това е времето на годината, когато се отдаваме на почивка. Някой предпочитат ходенето на планина, други избират морския бряг. С удоволствие прекарват на плажа часове на жезлонга и под чадъра, пише Zdrave.to. А и се радват на къпането и плуването.

Но макар че влизането във водата ни дава прохлада и хората обичат да се забавляват, там ни дебне и една опасност. Макар и рядко, но може да имате среща с един от морските обитатели, който ако не внимавате, може да ви причини болка. Става въпрос за медузите.

Опарванията от медузи – те са неприятни, но не и смъртоносни. Предлагаме ви няколко съвета какво да правите, ако ви сполети такава беда.

Какво трябва да направите, ако ви ужили медуза?

Как действа медузата?

Медуза изгаря кожата с помощта на клетки, които покриват нейните пипала. Тези клетки инжектират отрова в тялото, причинявайки остра болка и изгаряне.

Симптомите на опарването от медуза:

силна болка;

хиперемия и мехури;

обща отпадналост;

чревни разстройства;

бронхоспазъм;

болка в мускулите и ставите.

Не чести симптоми:

остри болки в долната част на гърба и ставите;

затруднено дишане;

суха, неустойчива кашлица;

гадене;

силна жажда;

изтръпване на ръцете и краката;

състояние на екстремна нервна възбуда (понякога обратното – депресия);

гадене, повръщане, разстройство, сърбеж на цялото тяло;

в тежки случаи – парализа.

ПЪРВА ПОМОЩ

Веднага излезте от водата и идете на брега. Премахнете остатъците от медуза от засегнатата област на кожата, но в никакъв случай не го правете с ръцете си – по-добре използвайте тъпата страна на нож или друг предмет. Измийте обилно засегнатата област с прясна вода, но отново не търкайте нищо: без ръце, без кърпи, без пясък.

Идете на сянка и се опитайте да се движите по-малко, за да не влошите болката. Ако има от къде, вземете лед и го сложете на засегнатото място, като го обвиете с целофан или кърпа.

Пиенето на минерална вода и сокове помага да се намали концентрацията на отрова в тялото и бързото елиминиране на токсините. Следователно, фразата „Готов съм да изпия морето“ трябва да бъде вашето мото за следващите няколко дни.

Не забравяйте да потърсите помощ от квалифицирани специалисти и да отидете в бърза помощ.

3 неща, които трябва да се избягват:

НЕ пийте алкохолни напитки;

НЕ стойте на топло;

НЕ търкайте мястото на изгарянето с пръсти или пясък.

Надяваме се, че вашата почивка няма да бъде помрачена от неприятна среща с медузи и ще си донесете само сувенири от морето, бронзов тен и приятни спомени.

предишна статия91-годишна дама с пиянски рекорд на Острова
следваща статияКомбинации от продукти, които взаимно повишават полезните си ефекти