Египет, пирамида

Египетските власти започнаха разследване на кадри, показващи гола двойка, която е изкачила Голямата пирамида. Кадрите предизвикаха възмущение в консервативната мюсюлманска страна.

Във видеоклип, озаглавен „Катерене на Голямата пирамида в Гиза“, датският фотограф Андреас Хвид, изглежда, е изкачил 4500-годишната гробница в покрайнините на Кайро през нощта с неидентифицирана жена, която в края му се вижда как тя сваля блузата си.

Хвид казва, че видеоклипът е заснет в края на ноември, но е публикуван в YouTube на 8 декември.

Снимка, разпространена пак от Хвид, показва двойката напълно гола, двамата един върху друг, докато гледат в посока към близка пирамида на фона на просветляващ хоризонт.

„Прокуратурата разследва инцидента с датския фотограф и автентичността на снимките и видеото от него, показващи изкачване на пирамидата“, каза Мостафа Уазири, генерален секретар на върховния съвет за антики в Египет, предаде АФП.

Ако видеото наистина е заснето на върха на пирамидата, това би направило деянието „много тежко престъпление“, каза Уазири.

Видеото от почти три минути се превърна в хит в социалните мрежи и е било отразено в късни шоу-програми. Само в Ютюб то е гледано над 3 милиона пъти.

„Една 7 000-годишна цивилизация се превърна в чаршаф“, пише потребител на „Туитър“ в Египет.

Друг протестира, че „те искат да омърсят достойнството и гордостта на египтяните, защото пирамидата отразява славата и величието на египетския народ“.

Автентичността на изображенията се оспорва, като някои твърдят, че снимката, показваща двойката гола, изглежда много светла, докато видеото показва двамата да се катерят по пирамидата през нощта.

Министър на антиките Халед ел Енани каза пред правителствения вестник „Ал Ахрам“, че видеото разпали „гняв сред египтяните“ и че служители, които отговарят за охраната на пирамидите, ще бъдат наказани, ако се установи, че са били небрежни.

Хвид, който е на 23 г., заяви пред датския вестник „Екстра Бладет“, че е мечтал отдавна да изкачи Голямата пирамида, както и да си направи гола снимка.

Що се отнася до жената на снимката, тя не му е гадже. „Това беше просто поза. Не сме имали сексуални отношения“, каза фотографът.

предишна статияПочина кенгуруто-културист Роджър
следваща статияСлънце преди обед, облаци вечерта, почти без валежи