Самурайска оса /снимка: commons.wikimedia.org/

Министерството на земеделието на Италия приключва предварителната работа за пускане в околната среда на нов вид азиатска оса, естествен унищожител на страховит плодов вредител, нанесъл щети за над половин милиард евро на италианските овощни градини само през 2019 г.

Очаква се през следващите дни да се приеме указ, който ще пусне безброй насекоми, наречени „самурайски оси“ в италианското небе, за да се справят с нашествието от миризливки, каза заместник-министърът на земеделието Джузепе Л‘Абате пред новинарския сайт „Л‘Информаторе Аргарио.

Министерството на околната среда и италианската Агенция за изследвания на околната среда ISPRA се изказаха в полза на процедурата, необходима за пускане на чуждестранната порода в италианската екосистема. Първото й разгръщане е предвидено през втората половина на юни, а друго ще се проведе около средата на юли. Тази микроскопична армия от насекоми с дължина по-малко от милиметър е натоварена с воденето на биологична война с кафявите вонящи буболечки – инвазивен вид от азиатски произход, случайно въведен в ЕС чрез международна търговия през 2004 г.

Като естествен техен унищожител, самурайската оса опаразитява яйцата на миризливките, причинявайки смъртта на техните ларви.

За първи път открити в Италия през септември 2012 г., оттогава миризливките се разпространяват в шест региона в Северна Италия. Вредителят по плодовете е особено алчен за круши, ябълки, киви, праскови, череши и кайсии, а разпространението му е причинило огромна икономическа загуба на производителите на плодове и зеленчуци в засегнатите райони.

В края на март Европейската комисия издаде делегиран акт за удовлетворяване на исканията на Италия за допълнителни мерки за подкрепа, както и опростен достъп на производители до спешните фондове по Общата селскостопанска политика (ОСП). В тазгодишния закон за бюджета правителството на Италия отдели 80 милиона евро за обезщетения на земеделските производители, малка сума в сравнение с очакваната щета от над 500 милиона евро. Производителите на плодове са претърпели щети в размер на 30% от брутната си пазарна продукция през 2019 г.

В региона на Пиемонт самурайските оси ще бъдат разпространени на 100 места, които не са били подложени на обработка с пестициди, за да се избегне смъртността им. Във всеки регион ще бъдат пуснати 100 женски и 10 мъжки оси в два кръга за 20 дни.

Организации на производителите са приложили също превантивни мерки като инсталиране на мрежи и капани против насекоми, като са възникнали разходи, които са били по-високи от очакваните производствени загуби. В някои италиански региони, като Венето и Емила-Романя, наскоро забраненият инсектицид хлорпирифос-метил е използван срещу миризливките. След решението на държавите-членки да не подновяват разрешението за хлорпирифос-метил, италианският евродепутат Мара Бицото изпрати писмен въпрос до Комисията с искане да преразгледа това решение или поне да предостави на Италия дерогация.

В отговор на въпроса Комисията каза, че регламентът за продукти за растителна защита от 2009 г. позволява на държава-членка да разреши пускането на пестицида на пазара за период не по-дълъг от 120 дни и за ограничена и контролирана употреба, с оглед на спешното положение и ситуация, която не може да бъде овладяна по никакъв друг разумен начин.

предишна статияПродължават облачното време и преваляванията
следваща статияДизайнери създават „устойчиво на болести“ яке