Начало Свят Иран предупреди, че ще нанесе още по-мащабен удар при ответно израелско нападение

Иран предупреди, че ще нанесе още по-мащабен удар при ответно израелско нападение

49
Началникът на генералния щаб на иранските въоръжени сили Мохамед Багери Снимка: АП
Началникът на генералния щаб на иранските въоръжени сили Мохамед Багери
Снимка: АП

Иранското военно ръководство днес оцени като успешна снощната масирана ракетна атака срещу Израел и предупреди, че ще нанесе още по-мащабен удар в случай на ответно израелско нападение, съобщиха Ройтерс и ДПА.

„Причината за операцията беше пресичането на червените линии от ционисткия режим“, заяви началникът на генералния щаб на иранските въоръжени сили генерал Мохамед Багери, цитиран от агенция ИСНА. Той допълни, че ответните удари срещу Израел са били успешни.

Нападението с кодово наименование „Спазено обещание“ е било извършено в отговор на смъртта на високопоставени ирански офицери в Сирия при предполагаем израелски въздушен удар по иранското посолство в Дамаск по-рано този месец.

„Нашият отговор ще бъде значително по-масиран от снощните бойни действия, ако Израел отговори на Иран“, заяви ген. Багери. Той допълни, че Техеран е предал през Швейцария предупреждение към Вашингтон, че подкрепа на израелски отговор срещу Иран ще доведе до това американските военни бази в региона да бъдат превърнати в цели.

„Операциите ни приключиха и нямаме намерение да ги продължаваме“, заяви генералът, който уточни, че страната му успешно е ударила две израелски военни бази.

В обръщение пред иранската държавна телевизия командирът на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция генерал-майор Хосеин Салами заяви, че всяка израелска атака срещу интересите, имуществото, служителите или гражданите на Иран ще получи отговор на израелска територия.

Палестинската екстремистка групировка „Хамас“, която воюва вече над половин година срещу Израел в Газа, подкрепи действията на Иран.

„Ние, в „Хамас“, смятаме военната операция, проведена от Ислямска република Иран за естествено право и заслужен отговор за престъплението срещу иранското консулство в Дамаск и убиването на няколко от командирите на Революционната гвардия“, се казва в официално изявление на „Хамас“.

Още международни новини – четете тук