Начало Здраве Интересни факти за гроздето, които доказват, че то наистина е специален плод

Интересни факти за гроздето, които доказват, че то наистина е специален плод

1556
Грозде

Гроздето е плодът на лозата. От ботаническа гледна точка то спада към плодовете тип ягода. Това означава, че всяко плодче се ражда от едно-единствено цветче върху винената лоза, пише Obekti.

Лозата е пълзящо растение и се числи към най-старите култивирани растения в света. Грозде съществува поне от 65 милиона години и някои от днешните сортове са преки наследници на древното. За първи път хората започват да го отглеждат преди около 8000 години в Грузия. От там то се разпространява в цяла Европа, като днес в световен мащаб са познати близо 16 000 сорта грозде.

Ето и някои любопитни факти.

Грозде, отглеждано за пряка консумация, се нарича трапезно или десертно грозде. То има тънка ципа и по-малко семки в сравнение с винените сортове, които се отглеждат изключително за направата на вино.

За производството на една бутилка вино са необходими около четири килограма грозде. Чрез специален метод може да се култивира грозде без семки.

Основните цветове на гроздето са червено, бяло и синьо, а най-разпространеният сорт в света се нарича султанина.

Въпреки че дрождите са важна част от съвременното винопроизводство, те всъщност се съдържат и по естествен начин в ципата на гроздето. Количеството и видът на дрождите варират според сорта и условията на отглеждане. Според едно изследване, публикувано в специализираното списание Mikrobielle Ökologie, колкото по-узряло е гроздето, толкова повече дрожди има по него.

Една порция грозде снабдява организма с 27 процента от препоръчителната дневна доза витамин С. Гроздето е богато и на витамин К, при това не съдържа никакви мазнини, натрий и холестерол. Средно то се състои от 81 процента вода.

Според данни на Министерството на земеделието на Съединените щати страната е най-големият вносител на грозде за прясна консумация в света. През 2012 година например САЩ са внесли 568 000 тона трапезно грозде.

Рекордьор по бързо ядене на грозде е американецът Ашрита Фурман, който през 2011 година успява да хапне 186 зърна грозде за 3 минути.

Гроздето има многостранно приложение. Освен сурово и на вино, може да се консумира и под формата на сок, желе, мармалад, а също и сушено във вид на стафиди. Някои хора консумират и екстракт от гроздово семе за медицински цели.

Установено е, че ако на една реса растат много зрънца, гроздето е с по-ниско качество. Всеки грозд може да има от 15 до 300 зърна в зависимост от сорта. Затова лозарите всяка година извършват резитба на лозето си.

Независимо как се използва, гроздето си остава един от най-популярните и вкусни плодове.

предишна статияПетима страхотни бащи от царството на животните (СНИМКИ)
следваща статияКак да станете успешен фрийлансър – пет много важни съвета