rompong

Индонезийски младеж оцеля седем седмици в морето, след като след като малкият риболовен съд, на който бил, се озовал на около 2500 километра във водите близо до тихоокеанския остров Гуам, съобщи семейството му в понеделник.

Историята с Алди Нойл Адиланг започва в средата на юли, когато 18-годишният работи сам на риболовна хижа, закотвена на около 125 километра от остров Сулавеси в Индонезия. Неговата задача била да поддържа лампите на кораба запалени, за да привличат риба. Собственикът идвал веднъж седмично, за да носи храна, чиста вода, гориво и други консумативи.

Плуващият риболовен „капан“, известен като ромпонг, няма двигател или гребла и е закотвен на морското дъно с дълги въжета, но връхлетелите силни ветрове отпратили младежа в открития океан.

Ромпонг се използват традиционно за улавяне на риба в Индонезия, но често на тях няма екипаж. Местните медии съобщават, че собственикът на ромпонга на Адиланг е имал около 50 такива „капани“ в околните води.

Майката на Адиланг споделя пред АФП, че собственикът на ромпонга казал на съпруга ѝ, че лодката изчезнала. „И ние разчитахме само на Бог и се молехме.“

Младежът, който имал храна само за няколко дена, оцелял като ловял риба, каза Мирза Нурхидаят, индонезийският консул в Осака, който координира връщането на младежа у дома. Младежът пиел морска вода, която изстисквал от напоените си с нея дрехи. Младежът се надявал да бъде спасен от някой кораб, но десетина го подминали. Младежът често изпадал в паника и плачел.

В крайна сметка изпосталелият младеж сменил честотата на преносимото радио и неговият зов за помощ бил засечен близо до Гуам от кораб под панамски флаг, пътуващ за Япония. На 30 септември Адиланг ще навърши 19 години.