Начало Водещи Индия изпреварва Великобритания и Франция по ръст на икономиката

Индия изпреварва Великобритания и Франция по ръст на икономиката

1757
Индия

Доклад на Центъра за икономически и бизнес проучвания, базиран в Лондон консултантска фирма, посочи кои ще са най-добре развитите икономики догодина.

Според документа, през 2018г. Индия ще изпревари Великобритания и Франция и ще стане петата най-голяма икономика в света.

Намиращата се в момента на седмо място, през 2018 г. Индия ще се премести на пето и се ориентира към заемането на третото място през 2032 г.

Индийската икономика достигна най-ниското от три години равнище на растеж през първото тримесечие на текущата финансова година, след решението през ноември 2016 г. на министър-председателя Нарендра Моди бяха спрени от употреба банкнотите с висок номинал, което беше последвано от преразглеждане на данъчната система.

Растежът спадна до 5,7% за трите месеца, приключили през юни, но се възстанови леко до 6,3% за тримесечието, приключващо през септември.

„Въпреки временните неуспехи икономиката на Индия вече е достигнала до тази на Франция и Великобритания и през 2018 г. ще ги изпревари и двете и ще стане петата по големина икономика в долари“, заяви заместник-председателят на CEBR Дъглас Макуилямс.

Евтината енергия и цифровата революция ще стимулират икономическия растеж в световен мащаб, гласи проучването. Световният растеж ще бъде доминиран от азиатските икономики, включително Индия, Китай и Япония.

Съединените щати, най-голямата икономика в света, ще бъдат изпреварвани от Китай през 2030 г., прогнозира докладът, добавяйки, че Индия ще получи това място „по някое време през втората половина на този век“.Ин