Израел ограниченията

От 21 февруари Израел започва да премахва ограниченията, но само за ваксинирани или преболедували COVID-19. Това съобщават от Министерството на туризма на страната.

Само притежателите  на „зелени паспорти“ ще имат право да посещават спортни зали, басейни, фитнес-клубове, хотели (без ресторанти), културни обекти и събития. Този документ ще бъде необходим и за отдих в курортите на Мъртво море.

„Израел е първата страна в света, която въведе „зелен паспорт“, за да стимулира населението да се ваксинира“. Това коментира Владимир Шкляр, директор на руския департамент на израелското министерство на туризма.

По думите му от темповете и резултатите от ваксинацията зависи дали в скоро време ще могат да приемат туристи от цял ​​свят, без да се страхуват за здравето на своите граждани.

Магазини, търговски центрове, музеи и библиотеки ще бъдат отворени за всички граждани на страната от 22 февруари. Някои от ограниченията в Израел обаче остават. Отваряните обекти ще работят в съответствие с приетите стандарти по време на пандемията. Те предвиждат спазването на физическа дистанция, задължителното носене на маски и ограничаване на посетителите.

От 17 януари израелското здравно министерство започна да издава т.нар „зелени паспорти“ за ваксинираните. Става въпрос за мобилно приложение, което се изтегля на смартфон. То може да се активира седем дни след втората доза на ваксината.