Начало Свят Изневярата вече не е престъпление в Индия

Изневярата вече не е престъпление в Индия

988
Сподели
Индия

Върховният съд на Индия постанови, че прелюбодейството вече не е престъпление в Индия. Според 158-годишния закон от колониалната ера, мъж, който прави секс с омъжена жена, без позволението на съпруга й, е виновен за извършване на престъпния акт на прелюбодейство, съобщава Profit.

Не е ясно колко мъже са били изправени пред съда за нарушение на закона от приемането му – за това няма налични данни.

Мъж внесе жалба срещу закона, определяйки го като дискриминационен срещу мъжете и жените.

Това е вторият закон от колониалната ера, който бе отменен от Върховния съд на Индия този месец. Съдът също така отхвърли 157-годишен закон, който категоризираше еднополовия секс като престъпление в Индия.

Миналия август Джоузеф Шайн, 41-годишен индийски бизнесмен, живеещ в Италия, внесе петиция във Върховния съд за отмяна на закона.

„Омъжените жени не са специален случай за целите на съдебното преследване за прелюбодейство. Те по никакъв начин не са в по-различна позиция от мъжете,“ се казва в жалбата.

Законът, според Шайн, също така „косвено дискриминира жените, създавайки погрешната презумция, че те са собственост на мъжете „.

В жалбата от 45 страници Шайн свободно цитира американския поет Ралф Уолдо Емерсън, писателката и феминистка Мери Уолстънкрафт и бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан по въпросите за равенство между половете и правата на жените, пише BBC.

Управляващата партия в Индия обаче се противопостави на жалбата, настоявайки, че прелюбодейството трябва да остане нарушение на закона.

Какво се казва в закона?

В закона се казва, че жената не може да бъде наказвана като подбудител. Вместо това мъжът е считан за прелъстител.

Според закона, също така жените нямаха право да подават оплакване срещу изневеряващ съпруг.

Мъж, обвинен в прелюбодейство, можеше да бъде изпратен в затвора за максимален срок от 5 години, да плати глоба или и двете.

Въпреки че няма официална информация за осъдени по този закон, според адвокати, мъжете „често злопутребявали“ със закона по време на брачни спорове, като разводи или случаи, свързани със съпруги, получаващи издръжка.

Мъжете често подавали оплаквания срещу заподозрени или въображаеми мъже, които се предполага, че имали връзка с тяхната съпруга. Тези обвинения така и не можели да бъдат доказани, но пък очерняли техните отчуждени партньорки или бивши съпруги.

Къде на друго място прелюбодейството се счита за престъпление?

Прелюбодейството се счита за незаконно в 21 американски щата, в това число и Ню Йорк, макар че, според проучвания, повечето американци да не одобряват изневярата, те не я смятат за престъпление.

Прелюбодейството е забранено и от Шариата, така че се счита за престъпление в ислямски държави, като Иран, Саудитска Арабия, Авфганистан, Пакистан, Бангладеш и Сомалия.

В Тайван прелюбодейството се наказва със затвор до 1 година. В Индонезия то също е престъпление, като там дори се подготвят закони, които ще забраняват секса по взаимно съгласие извън институцията на брака.

Над 60 страни по света са отменили законите си, определящи прелюбодейството като престъпление, според индийския авдокат Калисварам Радж.

Във Великобритания прелюбодейството не е престъпление, но както в много други страни е една от основните причини за развод.

Коментари