Начало Водещи Знаете ли, че снимането на Айфеловата кула през нощта е незаконно?

Знаете ли, че снимането на Айфеловата кула през нощта е незаконно?

1262
Айфеловата кула

Всички знаем колко красива е Айфеловата кула в Париж, особено вечер, когато е осветена. Със сигурност обаче ще останете изненадани да разберете, че снимането на осветената величествената метална конструкция е забранено, пише People.

Вярно е. Всички тези изображения в Instagram, Facebook и останалите социални мрежи, които се разпространяват по целия свят и показват Айфеловата кула под нощните звезди, всъщност са незаконни, пише T+L.

Както обяснява Snopes, „Разпространението на снимки на осветената през нощта Айфелова кула е нарушение на авторското право”.

Всъщност, в секцията за най-често задавани въпроси (FAQ) на Société d’Exploitation de la Tour Tour Eiffel (компанията, която притежава и експлоатира кулата) пише:

„Снимките на Айфеловата кула са без права. Разрешение за ползване обаче  трябва да бъде получено от Société d’Exploitation de la Tour Eiffel за публикуване на снимки на осветената Айфелова кула“.Самата Айфеловата кула е обществено място, което означава, че през деня е абсолютно законно да правите толкова снимки, колкото искате.

Въпреки това светлинното шоу на сградата, което стартира през 1985г., е техническо притежание на художника.

Специалният спектакъл продължава от здрач до 1:00ч. през нощта, като осветлението е прикрепено към сградата. Това прави практически невъзможно снимането й без да се виждат светлините по време на шоуто.

 Айфеловата кула

Винаги можете да правите снимка на тъмната сграда през нощта, но всъщност какво му е забавното на това?

Не е изненадващо, че никой никога не е изправен пред съда заради публикувани снимки на кулата и светлинното шоу.

предишна статияРемонтните дейности в НДК са към своя край
следваща статияБез БСП и ДПС парламентът одобри Бюджет 2018 на първо четене