Начало Пари Знаете ли коя е най-голямата онлайн покупка? Струва 40 млн. долара (СНИМКИ)

Знаете ли коя е най-голямата онлайн покупка? Струва 40 млн. долара (СНИМКИ)

2091
самолет

През 1999 г. милиардерът Марк Кюбан си купува частен самолет Gulfstream V по интернет за 40 млн. долара. Така влиза в Книгата на рекордните на Гинес с най-голямата единична онлайн покупка в историята, като рекордът му стои и до днес.

„Да си купя частен самолет винаги е било моя цел, защото активът, който ценя най-много, е времето, а със самолета аз си купих време“, споделя собственикът на баскетболния отбор Далас Маверикс пред сп. Money през 2017 г.

Кюбан също така добавя, че винаги е харчел парите си внимателно. Той живее в една и съща къща от 18 години и все още има същите коли, но оправдава напълно похарчените 40 млн. долара за самолет.

„Примерите за това колко ми е помагал самолетът са прекалено много, за да се изброят“, споделя Кюбан в интервю за Business Jet Traveler.

„Излитал съм след мач късно вечерта, за да съм на среща на другата сутрин. Излитал съм след среща, за да съм вкъщи за първия танц с дъщеря ми. Това е част от живота ми, без която не мога“.

„Това означава, че разполагам с повече часове през деня си, които да прекарам с приятели и близки. Означава, че мога да свърша повече неща. Означава, че мога да пътувам удобно със семейството си. Самолетът променя много неща.“

Кюбан, който след това е добавил още два частни самолета към своята колекция, не е единственият милиардер, който смята, че тази покупка си заслужава. Опра Уинфри също твърди, че това е нещото, без което не може.

„Бих казала, че да имаш собствен самолет е най-върховният лукс,“ споделя Уинфри пред британското издание на Vogue.

В края на краищата, „времето е активът, който ние просто не притежаваме,“ пише Кюбан в Men’s Fitness. Поради тази причина един „брутално скъп“ частен самолет, който „ми спестява час след час“, си заслужава напълно цената.