Начало Любопитно Знаете ли какво означава нашумялата тенденция „death cleaning“?

Знаете ли какво означава нашумялата тенденция „death cleaning“?

1109
Сподели
death cleaning

През годините ставали свидетели на безброй тенденции, свързани с облеклото. Преди време Мари Кондо направи впечатление с книгата си „The Life Changing Magic of Tidying Up”. Книгата й се превърна в бестселър, а статии, посветени на него, се появиха в почти всички големи западен вестник. Много коментари се появиха и в телевизионните шоута.

Тази година има нова „промяна на правилата“. Става дума за книгата The Gentle Art of Swedish Death Cleaning, чийто автор е Маргарета Магнусон. Тя насочва вниманието на читателите към организирането и съкращаването на вещите, които притежават.

Процесът се нарича döstädning – хибридна дума, която съчетава в себе си шведските думи за смърт и чистене, пише Profit. Тя призовава за почистване на къщата преди умиране, за да може наследниците и близките ви да не се занимават сами с това, в случай че си отидете от този свят.

Да, тази покана може да звучи доста песимистично, но авторът Маргарета Магнусон създава напълно различно впечатление. Тя обещава, че ако се заемете с прочистването, ще извлечете редица ползи, докато сте все още живи и здрави.

По принцип хората имат прекалено много вещи в домовете си, казва Магнусон в YouTube видео, публикувано от нейния издател.

Смятам, че е полезно нещо да се отърва от нещата, от които не се нуждая, тъй като искам да се чувствам добре в заобикалящата ме среда, да поддържам нещата в ред, допълва авторката.

Какво различава процедурата на Магнусон от обичайното разчистване на дома и гардероба?

Döstädning не ви казва да хвърлите или рециклирате вещите, от които вече не се нуждаете. Вместо това ви окуражава да ги споделите с вашето семейство и приятели.

Магнусон ви моли да спрете да мислите дали един предмет е от значение за вас. Ще бъде ли той от значение за другите, ако си отидете от този свят?

Магнусон казва, че death cleaning е дейност, която не се заключва в еднократно действие. Трябва редовно да я упражнявате.

Не знаете кога ще умрете, затова трябва винаги да разчиствате край себе си, казва тя във видеото. Целта е да си отидете от този свят без излишен багаж в живота си – колкото по-близо сте до тази цел, толкова по-добре сте се справили.

Коментари