Начало Водещи Земеделският министър подаде оставка, замества го нов кадър на кабинета „Радев-Донев“

Земеделският министър подаде оставка, замества го нов кадър на кабинета „Радев-Донев“

99
Георги Тахов
Снимка: ДФЗ

Рокадите в новосъставения служебен кабинет продължават. След среднощната смяна на външния министър Стефан Димитров с един от зам.-председателите на ГЕРБ – Даниел Митов,

през деня стана ясно, че оставка подава и земеделският министър Кирил Вътев.

Вътев беше в правителството на Николай Денков и беше един от най-атакуваните с протести и нападки от страна на ГЕРБ и ДПС. Той беше и един от четиримата министри в кабинета „Денков“, които запазиха постовете си.

Новият външен министър станал посланик с предложение на служебното правителство Радев-Донев

Кирил Вътев аргументира оставането си в агроведомството с желание да довърши започнатата работа. Въпреки това само 8 дни след официалното назначаване на служебния кабинет той подаде оставка.

В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за смяната

несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор.

На мястото на Вътев ще бъде назначен Георги Тахов, който до настоящия момент беше директор на Фонд „Земеделие“.

На този пост той е назначен от първото служебно правителство на президента Румен Радев с премиер Гълъб Донев. Назначението става само две седмици, след като служебната власт поема властта на 2 август 2022 година.

Отстраненият късно снощи служебен външен министър Стефан Димитров е станал посланик в Косово след предложение на служебното правителство на Гълъб Донев на 1 септември 2022 година, а назначението е парафирано с президентски указ.

Замяната на земеделския министър идва, след като вицепрезидентът Илияна Йотова каза пред журналисти, че служебният премиер дължи обяснение за смяната на външния министър.

Йотова защити Стефан Димитров като „един от най-добрите български дипломати“. Тя беше категорична, че президентът Румен Радев ще реши дали да утвърди направената в правителството рокада.

Още новини от деня – четете тук