Начало България Зеленски към Радев: Това не е конфликт, а война, г-н президент! Путин...

Зеленски към Радев: Това не е конфликт, а война, г-н президент! Путин иска да ни унищожи. А ние искаме просто да живеем

3330
Разговорът между Зеленски и Радев
Разговорът между Зеленски и Радев

Президентът Румен Радев доказа, че гледа на света, на справедливостта и на морала по-различно от държавните глави на повечето цивилизовани страни по света. Направи го при срещата си с украинския президент Володимир Зеленски, подчертавайки, че не одобрява предоставянето на боеприпаси на защитаващата се Украйна, „особено от резервите на българската армия“.

Двамата президенти очевидно говореха на различни езици, и то не в буквалния смисъл.

Аз, като президент, като Вас, имам ангажимент отбранителните способности на България да не намаляват, защото средата за сигурност е тревожна и в нашия регион, още по-сериозно за всички нас е, че конфликтът се разширява и придобива нови измерения“, заяви Радев, сякаш Украйна разширява и задълбочава войната, а не Русия.

И допълни, че бойните действия стават все по-ожесточени, „загиват все повече хора, сред които и българи от общността в Украйна“.

Господин президентът каза, че не подкрепя предоставянето на амуниции, за да не отслабне вашата армия, или пък не подкрепяте усилването на Украйна. Вашата армия, всичко каквото имате, няма да бъде достатъчно да воювате, ако дойде Русия тук… Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Но е хубаво да се дава на хората, за да могат да се защитават, за да не дойде войната при вас. Недай боже да стане трагедия и войната да дойде при вас, какво ще правите тогава, ако никой не ви помага?“, попита съвсем на място Володимир Зеленски.

„Този конфликт няма военно решение, и все повече и повече оръжие, трудно води до това мирно решение, което не се получава. В тази връзка е важно да обръщаме внимание и на последователните усилия за деескалация и търсене на мирни решения, със средствата на дипломацията. Много се надявам да видим по-скоро мирно решение, надявам се това да стане в светлината на дълбоките културни връзки между нашите народи“, каза Радев, сякаш се намираше в друга стая или по друго време, а не на среща с президента на страна, чийто народ е подложен на геноцид по всякакви възможни отвратителни начини, включително с депортиране на украински деца нейде из неизбродимите руски пространства.

Да вадиш в такъв момент аргументи от типа на „важно да обръщаме внимание и на последователните усилия за деескалация“, „средствата на дипломацията“ и „мирно решение в светлината на дълбоките културни връзки между нашите народи“ е или проява на крайно лош вкус, или изобщо не си в час.

„Това не е конфликт, а война. Война на изтощение на Украйна, за избиване на укранци, не на други държави, и слава Богу. Ако това е конфликт, то Украйна няма да я напускат милиони хора. Трябва да поставим точките, иначе някой друг ще ги постави. Имаме това право, защото войната е на наша територия. Затова знаем, че това е война, не конфликт“, заяви твърдо Володимир Зеленски. И не зададе въпроса „Чий е Крим?“

Иначе Радев се изтъкна пред украинския си колега, че още в първите часове е заклеймил руската агресия в Украйна.

„Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите от тази жестока война, която бушува и в момента. В първите месеци България подаде ръка на хиляди граждани на Украйна, и много от тях продължават да бъдат под закрилата на българската държава“, похвали се той.

Украинският президент запази желязно самообладание и благодари още веднъж за поканата да посети България и за подкрепата, която страната ни оказва на хилядите украински бежанци, потърси подкрепа и подслон у нас.

Володимир Зеленски изрази убедеността си, че страната му ще стане член на ЕС: „Украйна и Европа имат общи ценности. Русия иска да разруши НАТО, ЕС, Европа. Това са техните цели. Разбирате ли? Много ми се иска да ме разберете… Това не е конфликт, г-н президент! Путин не просто води война срещу нас. Русия иска да ни унищожи. А ние искаме просто да живеем“, каза украинският президент.

Дали го е разбрал българският му колега? Дълбоко, дълбоко се съмняваме…

Добре поне, че не зависи от Радев дали да помагаме на Украйна. Достатъчно му брахме срама.