Начало България За пореден път разшираване на „зелената зона“. Засегнати ще са над 5000...

За пореден път разшираване на „зелената зона“. Засегнати ще са над 5000 души

958
паркиране

Зелената зона за паркиране в София ще се разшири с още близо 5000 места, решиха членовете на общинската транспортна комисия.

Паркирането ще стане 1 лев на час в горната част на квартал „Лозенец“ и в нови участъци от районите „Оборище“, „Възраждане“ и „Красно село“.

За разширяване на зелената зона в София се заговори още през миналата година.

От Общината тогава обясниха, че са готови да разгледат предложения за разкриване на още платени зони за паркиране, но след като районните кметове са организирали и провели обществени обсъждания с жителите на кварталите.

Основният мотив на хората, които подкрепят разширяването на зоната, е че това ще им помогне да паркират по-лесно пред жилищата си и ще освободи пътните платна и тротоарите от безразборно паркирани автомобили.

От октомври нови платени места за паркиране бяха разкрити в районите „Средец“ и „Лозенец“. В „Средец“ бяха обособени 1193 платени паркоместа и отделно още 31 инвалидни.

Те са в участъка между булевардите „Цариградско шосе“, „Евлоги и Христо Георгиеви“, „Михай Еминеску“ и улиците „Мизия“ и „Хан Омуртаг“. В „Лозенец“ въведоха 3500 места за платено паркиране. Новата платена зона обхвана участъка между булевардите „Евлоги и Христо Георгиеви“, „Драган Цанков“, „Джеймс Баучер“ и „Черни връх“. Обособяване на паркоместа, сигнализация и маркировка струва на Центъра за градска мобилност около 3,5 млн. лв.

предишна статияС над 125 млн. лв. ще се финансира развитието на интегрирания градски транспорт в столицата
следваща статияГригор Димитров се завърна на корта и победи японец в Ротердам