Начало Водещи Защо с напредване на възрастта и килограмите се трупат по-лесно?

Защо с напредване на възрастта и килограмите се трупат по-лесно?

2563
Сподели
килограмите

Сигурно сте забелязвали, че с напредване на възрастта, килограмите започват да се трупат по-лесно.  Обикновено за качването им те винят забавянето на метаболизма, но британски лекари опровергаха тази теория.

Смята се, че метаболизмът започва да се забавя с всяка следваща година след изпълването на 30-ата годишнина. Както показват нови изследвания, скоростта, с която метаболизмът се забавя, е минимална. Покачването на теглото не зависи от него, пише The Independent.

И се оказва, че можем да контролираме своето тегло самостоятелно. За целта е необходимо да определим само колко енергия изгаря тялото ви.

Скоростта на обмяната на веществата е показател, от който зависи енергията, която разходваме, докато се намираме в покой. Това се определя от комбинация от фактори, в това число от нашия ръст, пол и генетични особености.

Освен това с възрастта нашите тела минават през три фази, в зависимост от нашата активност.

Как правилно се горят калории? Има няколко съвета. Помнете, че дори и в процеса на консумация на храна горим 10% от приетите калории. Това се нарича термичен ефект и представлява първа фаза.

Активирайте я чрез консумацията на напитки-стимулатори – например кафе или зелен чай, както и посредством приема на много протеини.

Това обаче няма да ви помогне да отслабнете. Затова е важно да практикувате физически занимания или да бъдете максимално активни.

Качвайте се по стълбите, пренебрегвайки асансьора, посещавайте спортни занимания, вървете пеша. Всичко това гори калории. Това е втора фаза.

По време на напрегнати тренировки горим максималко количество калории и потребяваме повече кислород – това вече е трета фаза.

Когато става дума за борба с излишните килограми, именно последните две фази са най-важни. Поради това с извинения, като „метаболизмът ми е такъв“, няма да стигнете далеч. Изисква се физическо натоварване.

Не забравяйте, че трябва да се храните здравословно. Факт е, че с напредване на възрастта активността ни се понижава, а това изисква корекции в менюто. То трябва да е балансирано.

Повече за здравословното хранене ще откриете тук:

Дори опаковките на вредните храни са опасни за здравето, предупреждават американски учени

Защо да хапвате орехи всеки ден?

Какви са ползите за тялото ви, ако редовно консумирате мед? 

Коментари