Начало Любопитно Защо котките обичат да събарят разни неща?

Защо котките обичат да събарят разни неща?

1437
котенца

Позната картинка: котката скача върху масата и бута кристалния пепелник или стъклената ваза, или порцелановата чиния, или каквото друго намери „под лапа” – за предпочитане чупливо. Интернет пространството е залято от клипчета с подобно съдържание и всички имат стотици хиляди гледания, пише Obekti.

Какво става тук? Дали пък котките не са подли същества, чиято цел номер едно е да разрушат всичко ценно, което притежавате? Очевидно имат представа какви ги вършат. В редовете по-долу ще потърсим причината за това котешко поведение, както и за начина да го спрем. 

Защо котешките лапи са неудържимо привлечени от предметите?

Да потупват предметите с лапа и да ги бутат е в природата на котките. Още от 12-ия ден от живота си котенцата започват да проявяват интерес към всичко, което се движи или не се движи, и да го бутат при всяка възможност. Играта с предметите чрез побутване и потупване с лапа е част от природата на котките, което означава, че го правят, без някой да ги учи. Това им помага да развият ловните си умения, както и да опознаят света, който ги заобикаля – особено законите на физиката.

В такъв случай е просто въпрос на време, преди котката ви да скочи на масата и да бутне нещо оттам. Помните ли реакцията си, когато се случи за първи път? Вероятно сте се развикали или сте й направили забележка като на човек, или сте заснели клипче, или сте се разсмели. При всички положения действието й е имало последствия – привлякло е вниманието ви.

Търсенето на внимание е често срещано при домашните котки. Колкото и парадоксално да звучи, отрицателната реакция за тях е за предпочитане пред никаква. Да, точно така: отегчените котки изпитват истинско удоволствие от негативните реакции на своите стопани.

Открие ли веднъж котката ви връзката между бутането на предметите и вашата реакция, трудно може да бъде спряна. Да обобщим:

 1. Котките обичат да побутват с лапа предмети.
 2. Понякога тези предмети се намират на високо място, откъдето падат.
 3. Стопаните се ядосват.
 4. Котката научава, че бутането на предмет на земята е магнит за внимание.
 5. Котката продължава да го прави.
 6. Стопаните се ядосват още повече.
 7. Котката е на седмото небе от радост.

Как да накараме котката да спре да бута предмети

Разберете ли веднъж схемата на целия процес, е много по-вероятно да измислите и начин да го предотвратите.

 • Пазете нещата си. Поведението на котката е трудно да се контролира, затова може би е добра идея да помислите как да преустроите подредбата на апартамента си. Най-добре е всичко чупливо като вази, пепелници, телефони, фоторамки и др. да бъдат поставени на места, недостъпни за вашата котка. А най-добре да ги държите под ключ.
 • Дайте на вашия домашен любимец внимание и му осигурете занимания. Играйте си с котката или й купете най-различни играчки, котешко дърво и т.н. Колкото по-ангажиран е четириногият ви приятел, толкова по-малко вероятно е да направи някоя поразия.
 • Игнорирайте инцидентите. Ако пухкавият ви приятел събори някой предмет само за да привлече вниманието ви, вашето най-голямо отмъщение е пълното безразличие. Опитайте се де потиснете гнева си, да овладеете вълната на гняв, която се надига у вас и просто да игнорирате случилото се. Ако успявате да се въздържате от реакция, рано или късно котката ви ще се откаже от този метод за привличане на внимание.
 • Предпазете повърхностите. Предотвратете качването на четириногото върху масите. Най-добрият метод е да използвате специален спрей за отблъскване на котки, но има и други начини. Старайте се например да разширите вертикалното пространство за вашия домашен любимец – тоест да поставите възможно повече котешки дървета, рафтове и други примамливи повърхности, така че да предотвратите качването й на масата.

Утехата от цялата работа е, че бутането на предмети изобщо не означава, че котката ви е непослушна или лоша, а че търси вниманието ви. Когато го осъзнаете, ще преосмислите поведението си и вместо да водите ожесточена война с пухкавия, ще насочите енергията си към измислянето на стратегически ход, с който да го надхитрите.

предишна статияЗвездите, които отказаха легендарни роли, и съжаляват за това (СНИМКИ)
следваща статияНесъществуващият остров, който присъства на всяка навигация