Начало Водещи Започват най-важните 7 дни за научната общност – Нобелова седмица

Започват най-важните 7 дни за научната общност – Нобелова седмица

1116

От днес започва Нобеловата седмица. Първо ще бъде обявена наградата в областта на физиологията и медицината.

Лауреатите по физика и химия ще станат известни на широката публика във вторник и сряда, а в петък в Осло ще посочат кой ще стане носител на наградата за мир.

Новият притежател на наградата в памет на Алфред Нобел за икономика ще бъде обявен на 9 октомври в Стокхолм. Тази награда е учредена от централната банка на Швеция.

на снимката: Алфред Нобел

Досега Шведската академия на науките не е определила дата, на която ще бъде посочен нобеловият лауреат по литература. По традиция той се обявява последен.

През тази година съветът на директорите увеличи размера на наградата до 9 милиона шведски крони или над 1,1 милиона долара.

През 2011 година тя бе съкратена от 20 до 8 милиона заради неблагоприятната икономическа ситуация.

Нобеловата награда се присъжда всяка година на хора, които са провели забележителна научноизследователска работа, разработили са впечатляващи методи или умения, или са направили изключителен принос за развитието на обществото в областите физика, химия, литература, мир и медицина или физиология. Днес мнозина смятат, че това е най-голямото световно признание.

Наградите започват да се раздават съгласно завещанието на шведския индустриалец и изобретател на динамита Алфред Нобел.

Той подписва завещанието си в Шведско-норвежкия клуб в Париж на 27 ноември 1895 г. Подбудите му са свързани с шока от пораженията, до които е довело неговото изобретение и желанието да бъдат възнаградени хората, които служат на човечеството.

Първата Нобелова награда е връчена на 10 декември 1901 г., пет години след смъртта на Нобел.

Наградите се състоят от златен медал, диплом, удължаване на шведското гражданство и парична сума.

През 2006 г. паричната сума е на стойност 10 милиона шведски крони или 1,37 милиона долара. В началото е замислено тези пари да спонсорират бъдещата работа на наградените, но в днешни дни повечето учени вече са преустановили дейността си в момента на тяхното награждаване.

До октомври 2016 г. са връчени общо 911 Нобелови награди (885 на частни лица и 26 на организации).