замразените храни
снимка: Pixabay

Много хора с неохота използват замразените храни, защото чувстват, че не са толкова добри, колкото пресните. Изследванията обаче показват, че това не е така.

Понякога замразените храни са дори по-здравословни от пресните. Прясно събраните плодове и зеленчуци със сигурност са най-добрите, но замразените могат да бъдат също толкова хранителни и понякога дори по-питателни от пресните.

Ако нямате собствена градина, купувате плодове и зеленчуци. Те са събрани преди да са напълно узрели. Те се опаковат, транспортират и съхраняват в склад и след това се продават в магазина или на пазара.

Реалността е, че плодовете и зеленчуците обикновено губят по-голямата част от хранителните си вещества, като витамини и минерали, през първите три дни след прибиране на реколтата. А тези, предназначени за замразяване, се събират, когато узреят и бързо се замразят в рамките на няколко часа след прибирането на реколтата.

Проучване от 2013 г. за определяне на хранителната стойност на пресни и замразени зеленчуци и плодове показа, че те са с еднакво съдържание на хранителни вещества в деня на покупката. След пет дни обаче замразените наистина са имали повече витамин А, С и фолиева киселина, отколкото пресните, съхранявани в хладилника.

Можете да замразите отново размразената храна

Това е вярно, но само ако продуктът е бил правилно размразен, а не на плота. Бактериите растат бързо в размразена храна.

Но ако размразите храната правилно и след това промените решението си да я използвате, можете да я поставите обратно във фризера. Повторното замразяване може да промени вкуса и текстурата на продукта, но е безопасно за консумация.

Нека поговорим за бактериите

Замразяването им не ги убива. Въпреки че идеалните условия за живот на бактериите са в температурен диапазон от 3 до 60 градуса по Целзий, замразяването на бактериите просто ги прави неактивни. Ако бактериите са присъствали в храната, когато са поставени във фризера, те ще си останат там, когато я размразите.

Замразената храна няма срок на годност

Ако се съхраняват правилно, дори дълго съхраняваните храни могат да се ядат, защото са безопасни. Разбира се, качеството и вкусът могат да страдат при продължително съхранение. Правилно замразените храни обаче могат да се консумират след месеци, ако не и година или повече, след като са били поставени във фризера.

Как да замразявате правилно

Уверете се, че температурата на фризера ви е поне -18 градуса по Целзий. Оставете готвената храна да се охлади преди замразяване и опаковайте възможно най-плътно.

Замразените храни могат да ви спестят пари

Замразените плодове и зеленчуци се събират и замразяват през сезона, така че те могат да струват по-малко от закупуването на продукти извън сезона. Освен това, замразяването на храна може да помогне за намаляване на разхищението на храна. Вместо да изхвърляте остатъци от храна, можете да я сложите във фризера и да я изядете по различно време. Можете също да замразите на малки порции.

Едно предупреждение

Въпреки че замразените храни са склонни да запазват своята хранителна стойност по-дълго от пресните храни, някои пакетирани замразени зеленчуци и много замразени храни могат да съдържат големи количества натрий. Днес обаче производителите на храни се фокусират върху потребителското търсене на ниско натриеви,  нискокалорични пълнозърнести храни и замразени ястия на растителна основа. Просто трябва внимателно да прочетете етикета на опаковката.

Вече знаем, че когато са правилно замразени, плодовете и зеленчуците през януари са толкова хранителни, колкото и в деня, когато ги замразихме.

За още интересни статии, може да ни последвате на нашата Facebook страница