Русия, ЕС

Запознах се с Николай Малинов преди около 3 години. Работех в „Евроком“ и дойде в телевизията през зимата на 2016 година. Беше, когато Българската и Руската църква – заедно – канонизираха епископ Серафим.

Свети Серафим Богучарски, Чудотворец Софийски, беглец от болшевизма, служил в Руската църква в София от 1921 до смъртта си през 50-а година.

В края на живота си приема върховенството на Московската патриаршия, а по този повод руските попове пишат докладна до Сталин: „Аполитичен човек, безусловно духовен, но твърде тесногръд и политически доста глуповат, въпреки това ползващ се с голямото уважение на енорията“.

За канонизацията в София дойде и Леонид Решетников, генерал от съветските и руските специални служби, тогава все още директор Института за стратегически изследвания, държавна структура, създадена от президента Путин и в тясна връзка с него.

Та се поразговорих и с него. Не се свенеше да е православен комунист.

Кольо Колев, водещ на „Делници“, направи дълго интервю, мисля – към час. Тогава още не се беше разшумяло около ролята на генерала за избора на Румен Радев, чак по-късно се разчу за някакви срещи с Корнелия Нинова и с други фактори в държавата.

Сега и Малинов, и Решетников са „в окото на бурята“. Единият с обвинение за пране на пари и шпионаж в полза на Русия, другият – с 10-годишна забрана за влизане в България. Генералът коментира саркастично – съмнявам се, че ще живея толкова. Малинов също не изглежда много разтревожен.

И няма за какво. Ако прокуратурата не успее да докаже, че е получавал пряко финансиране от Русия и не го е декларирал, няма текст от закона, по който да го осъдят.

Но не променя фактите.

Покрай работата си в „Евроком“ се убедих, че България е русофилска. Всяка публикация, свързана с Русия, правеше моментално трафик, непостижим за останалите.

Имат си мрежа и споделят веднага. Между другото, „Вконтакте“, руският аналог на „Фейсбук“, е седмият по популярност сайт в България, веднага след „Замунда“ и преди OLX и „Фейсбук“ – по данни на „Алекса“.

И преди порно сайтовете, ти да видиш.

Николай Малинов просто е капитализирал тези настроения, точно както Волен Сидеров го прави, а и БСП, макар и по-срамежливо, но пък – мисля – доста по-ефективно.

Но ако е вземал пари от руснаците за необявени публично цели и е оставил доказателства – толкова по-зле за него.

Живеем в проруска среда.

Парадоксално, понеже всички искат да живеят като европейци.

Но е факт.

Политиката ни – в лицето на управляващата партия – се съобразява, точно както сайтовете, пресата.

Ако искаш да те четат, да те избират – не дразниш Русия и „Русофили“-те.

Ще се промени.

Но е мъчително.

Шизофренично.

И – за съжаление – прокуратурата е безсилна.

Само времето и ние.