Начало Водещи „Жените наистина плачат“ ще се прожектира премиерно за България

„Жените наистина плачат“ ще се прожектира премиерно за България

587
Сподели

Световната премиера на филма „Жените наистина плачат“ бе в Кан 2021 година, в конкурсната програма „Особен поглед“, а публиката в България ще може да го види за първи път на 25-ия София Филм Фест – в програмата на открито, на сцената на София Съмър Фест на 15-ти септември от 20 часа.

Филмът  разказва за пет жени от средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в страна, раздирана от хомофобия и предразсъдъци.

Майка-щъркел пада простреляна; млада жена, страдаща от пост-родилна депресия, се опитва да се хвърли от балкона; заразено с HIV момиче носи жестоката стигма на болестта; майка се опитва да открие магия в лунния календар – събитията се случват на фона на отхвърлянето на Истанбулската конвенция и абсурдните протести срещу „джендър-идеологията“.

Съсценарист и първоначален автор на идеята е актрисата Биляна Казакова. Режисьори на филма са Мина Милева и Весела Казакова. Това не е първият филм за тандемът има няколко любопитни заглавия зад гърба си.

Двете дами създават документални филми, които са приети противоречиво поради политическия заряд на историите – „Чичо Тони, тримата глупаци и ДС“ и „Звярът е още жив“, като фестивалната премиера на вторият филм беше в програмата на София Филм Фест, а прожекцията се състоя в пленарната зала на бившия Партиен дом – емблематичен ход със сериозно послание.

Дебютният игрален филм на Мина и Весела „Котка в стената“ стартира от конкурса в Локарно през 2019 – номиниран за награда „Златен леопард“, а през 2020 спечели наградата за най-добър български игрален филм на София Филм Фест и бе селектиран от Европейската Филмова Академия.

Участвал е на 5 на брой А-категория фестивали.  Филмът е носител на наградата на международната критика на Варшавския фестивал 2019, наградата на публиката и младежкото жури на фестивала на Тарковски „Зеркало“ в Русия, най-добър дебют на българския национален фестивал „Златна Роза“ 2019.

Новият им филм, в който участва нашумялата млада актриса Мария Бакалова е завършен във Франция. Сценарият е дело на Биляна Казакова, Мина Милева и Весела Казакова. Оператор е Димитър Костов, а музиката е дело на Анди Каутън.

В ролите са Мария Бакалова, Ралица Стоянова, Катя Казакова, Биляна Казакова, Весела Казакова, Йосиф Сърчаджиев, Росица Гевренова, Диана Спасова, Добриела Попова.

Продуценти – Мина Милева, Весела Казакова, Кристоф Брюнше

Копродуцент – Оливие Пер (Аrte France Cinema)

Продукция – Активист 38, Ici et La productions

Филмът разкрива сблъска и житейските абсурди на това да си жена в едно все още твърде патриархално общество.

От днес (14.09)  до четвъртък (16.09) всички фенове на киното могат да се насладят на подбрани прожекци на територията на Sofia Summer Fest.

Коментари