Начало Водещи Жените надживяват мъжете и остават с ума си по-дълго от тях

Жените надживяват мъжете и остават с ума си по-дълго от тях

910
жените, мъжете

Жените са склонни да надживеят мъжете и да запазят психиката си по-дълго, а ново проучване може да обясни защо: женските мозъци се явяват средно с около три години по-млади.

Проучването включва 121 жени и 84 мъже, които са подложени на сканиране за измерване на мозъчния метаболизъм или на потока на кислород и глюкоза в мозъка им.

Подобно на други органи в тялото, мозъкът използва захарта като гориво. Но как точно той прерзботва глюкозата може да разкрие много за метаболитната възраст на мозъка.

Субектите варират от 20 до 80 години, като при тези възрастови групи женските мозъци са изглеждали метаболично по-млади от мъжките, твърдят констатациите в докладите на Националната академия на науките.

Машинно-научен алгоритъм показва, че женските мозъци са средно с около 3,8 години по-млади от техните хронологични възрасти.

А в сравнение с мъжете, мъжките мозъци са с около 2,4 години по-възрастни от реалната им възраст.

„Това не означава, че мъжките мозъци са по-бързи“, казва ръководителят на изследването Ману Гоял, асистент по радиология във Вашингтонския университет по медицина „Сейнт Луис“. „Те стартират зрелостта си с около три години по-възрастни от жените и това продължава през целия живот“, казва Гоял.

Но защо?

Една от теориите е, че хормоните, оформящи мозъчния метаболизъм в ранна възраст, при жените са модел, който е по-млад през целия им живот, в сравнение с мъжете.

Учените се надяват да разберат дали метаболитните различия в мозъка играят защитна роля при жените, които са склонни да преценяват по-добре от мъжете при когнитивни тестове за разум, памет и решаване на проблеми в напреднала възраст.

Това може да означава, че причината, поради която жените не преживяват толкова голям когнитивен упадък в по-късните години, е, че мозъкът им е по-млад, казва Гоял.

В ход е допълнителна работа за потвърждаване и по-дясно разбиране на последиците от изследването.