Начало Здраве Ето кои са седемте най-вредни за фигурата ви зеленчуци

Ето кои са седемте най-вредни за фигурата ви зеленчуци

2289

Учени от Харвард публикуваха резултатите от мащабно изследване, след приключването на което са съставили негативен списък. В него са включени зеленчукови култури, които не се препоръчват на хора с наднормено тегло или предразположени към него, пише Bodytime.bg. Диетолозите са категорични, че ако искате да сте стройни, трябва да ги изключете от менюто си.

1. Царевица
Най-високо калоричният зеленчук: 110 ккал на 100 грама! Сред участниците в проучването, тези, които редовно употребявали царевица, натрупали средно по 2 кг годишно. А хората на аналогична диета, но без царевица в нея, не само запазили теглото си, а дори отслабнали.

2. Картофи
80 ккал на 100 г и много нишесте (по-малко от царевицата, но все пак). И това се отнася до варените картофи, а за пържените картофки изобщо не си струва да говорим.

3. Зелен грах
Уж безвредния грах всъщност съдържа 73 калории на 100 грама, както и много захар. Освен това, ако се яде направо от шушулката, се превръща в наркотик като семките, които люпим и спирането никак не е толкова лесно.

4. Алабаш
Традиционното зеле е ключов компонент на зеленчуковите диети, но опитът показва, че не всяко зеле е добро. В пекинското зеле например има само 16 калории на 100 грама, но в алабаша – 4 пъти повече!

5. Магданоз
Не сте очаквали? Разбира се ние не ядем толкова много магданоз, но имайте предвид, че съдържанието на калории в него е високо – от 40 ккал на 100 грама. В допълнение, магданоз стимулира апетита, което също не говори в негова полза.

6. Патладжан
В големите патладжани се натрупват алкалоида соланин, който може да предизвика стомашно разстройство.

7. Фасул
Недобре изсушения и съхраняван боб често се превърне в убежище за мухъл. Обикновено това трудно се установява на мирис и вкус, но такава храна определено не е полезна за тялото.